logo EnerVie   EnerVie Schrijfatelier         banner Enervie


Actueel  Agenda  Aanbod  Boek  Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact

foto van Hanny Kuijer, gecertificeerd trainer dagboekschrijven


Actueel nieuws

Inhoud 2

Eenmalig: kloosterweek 'Het aroma van mijn oorsprong' op 3-7 maart 2023

In deze mooie schrijfweek haal je in de ochtenden herinneringen op aan je geboortestad/-dorp, aan thuis en aan mensen die je dierbaar waren in jouw jongere jaren. Je verzamelt in vier workshops levensfragmenten die het aroma van je oorsprong hebben. Dit doe je aan de hand van concrete en creatieve schrijfoefeningen. Na elke workshop ontvang je steeds drie extra schrijfoefeningen die je in de middag- of avonduren (of later thuis) kunt maken, als je daar behoefte aan hebt. Je hebt geen schrijfervaring nodig. 

Er wordt geen feedback op ieders teksten gegeven. Het met elkaar delen van geschreven teksten (als je dat wilt) en luisteren is voldoende en verbindt op een prettige manier. De groep bestaat uit ca. 8 deelnemers. 

Het programma is zo gepland dat diegenen die daar behoefte aan heeft naar de diensten in het klooster kan gaan. Behalve de schrijfworkshops en de gezamenlijke verse en ambachtelijke maaltijden is er voldoende persoonlijke tijd om naar wens en behoefte in te vullen met rust, schrijven, wandelen, etc. Het ontbijt zal in stilte worden gebruikt, de overige maaltijden niet. 

Deelnemers nemen zelf pen, potlood, kleurpotloden en papier (liefst A4 formaat) mee te nemen. Ook 2 tijdschriften om uit te scheuren, lijm en een schaar mee.

Programma:
Zondagmiddag: 16.00 – 17.00 Schrijvend landen
Maandagochtend: 9.30 – 11.45 uur workshop 1: Als ik aan mijn stad denk
Dinsdagochtend: 9.30 – 11.45 workshop 2: Waar een vuur brand, vind ik wel een huis Dinsdagmiddag: mogelijkheid tot individueel gesprek met Hanny.
Woensdagochtend: 9.30 – 11.45 workshop 3: Een mens om van te houden
Woensdagmiddag: eindopdracht maken in eigen tijd
Donderdagochtend: 9.30 – 11.45 workshop 4: Het aroma van mijn oorsprong
Donderdagmiddag: 13.30 – 14.00 gezamenlijk afscheid. 

Tijdens deze schrijfweek staat één zaal tot onze beschikking waar je tot 20.30 uur op eigen gelegenheid en in stilte kunt schrijven. En vanaf 20.30 uur kun je elkaar - als je dat wilt - hier ontmoeten onder het genot van een drankje.

Kosten en inschrijving:
De kosten zijn € 569 tot € 739 (afhankelijk van je inkomen). Voor meer informatie en inschrijving kun je terecht op de website van het klooster, zie: https://www.kloosterhuissen.nl/p/1802

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar Hanny.Unieke schrijf- en opruimcursus 'Ruimte in huis, hoofd en hart' voor bij jou thuis

Sinds januari 2024 is de unieke schrijf- en opruimcursus 'Ruimte in huis, hoofd en hart' ook als pdf beschikbaar, zodat je thuis op je eigen moment kunt starten met het opruimen van je huis en daarnaast te schrijven voor een stuk bewustwording, waardoor het opruimen leuker en makkelijker wordt. Maar liefst 35 pagina's met schrijfoefeningen die je helpen op te ruimen en je bewust te worden van de impact van spullen op de ruimte in hoofd en hart. Bovendien krijg je handige tips en deel ik ervaringen en heb ik voor de liefhebber extra schrijfinspiratie rondom het thema toegevoegd.

Deze cursus is echt iets voor jou wanneer je last hebt van teveel spullen en rommelplekken in huis of niet goed weet hoe en waar te beginnen. Of wanneer je gewoonweg geen zin hebt om te starten en een manier zoekt om het makkelijker of leuker te maken. De bedoeling in deze cursus is dus om spullen uit je huis weg te halen.

Het gaat er in deze cursus vooral om, dat je uiteindelijk een huis hebt dat rust en ruimte uitstraalt. Dat begint met het weghalen van alles wat overbodig is. Daarna kun je aan de slag met het opnieuw inrichten van bepaalde plekken! Het onderwerp ordenen komt ook aan bod, want het helpt als alles een vaste plek heeft. Zo kun je alles vinden wat je zoekt. En ruim je spullen makkelijker op na gebruik, zodat het netjes en overzichtelijk in huis blijft. Naast het praktische opruimen zorgt deze cursus bovendien voor inzicht in waarom je het zo moeilijk vindt om op te ruimen, om (sommige) dingen weg te doen of om minder spullen te kopen. Om je daarbij te helpen krijg je een kompas in handen als gids bij het kiezen voor wat je koopt en wat mag blijven.

De opbrengst van deze cursus gaat overigens naar een persoonlijk doel dat past bij deze cursus: een tiny house voor onze zoon en zijn hulphond. Je leest meer over de reden hiervan in mijn nieuwsbrief van december 2023. Als je deze nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar mij.

Als je deze cursus in januari bestelt, ontvang je als dank van mij gratis een half uur telefonische begeleiding. Dat kan tijdens en ook na de cursus.

Meer informatie over deze cursus voor thuis vindt u bij Aanbod.Nieuwe Vijfdaagse Schrijfretraite in het Dominicanenklooster in Huissen (GLD)

Vanaf 2023 kun je drie nieuwe reeksen van vijfdaagse schrijfretraites met als titel 'Taal van mijn hart' volgen. 

De eerste in deze reeks heeft als thema 'Ruimte'' en wordt in 2023 twee keer in het klooster gegeven:
  * vrijdag 11 t/m dinsdag 15 augustus 2023,
  * maandag 6 t/m 10 november 2023
.

Daarnaast kun je ook deze retraite bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen volgen. Voor alle cursusdata van deze schrijfretraite, zie de agenda.

Taal van mijn hart” is een vijfdaagse schrijfretraite voor iedereen die wil luisteren naar wat het hart te zeggen heeft. Deze eerste retraite heeft als thema: 'Ruimte'. De twee volgende jaren komen de thema's: 'eenvoud' en 'verbinding' aan bod. Deze drie retraites kunnen ook los van elkaar worden gevolgd. 

luchtfoto klooster Huissen (luchtfoto van het klooster)

Elke dag volg je een schrijfworkshop en heb je de middagen om zelf te schrijven aan de hand van aangereikte opdrachten. Aan de ene kant is dit een verdiepende schrijfopdracht die je, als je dat wilt, per workshop kunt doen. Daarnaast ontvang je een extra opdracht waarbij je je laat leiden door woordeloze inspiratie. Je bepaalt dus zelf hoeveel je tussen de workshops door nog wilt schrijven. Tijdens de workshops laat je je inspireren door liedteksten en is de muziek de toegangspoort naar je innerlijk weten. Ben jij benieuwd of je de taal van jouw hart kunt verstaan als je alle ruis van thuis achter je laat en je koestert in de stilte van het klooster? Je bent van harte welkom om aan te sluiten. Je hebt geen schrijfervaring nodig, alleen de bereidheid om je hart open te zetten.

binnehof klooster Huissen slaapkamer in het klooster tuin rondom het klooster

Het klooster is het perfecte decor voor deze retraite. Je deint mee op het ritme van het klooster en je hebt de mogelijkheid om naar de vieringen te gaan als je dat wilt (om 8.00 en om 18.30 uur). Je kunt genieten van heerlijke, verse vegetarische maaltijden die deels biologisch zijn.

Deze schrijfretraite zal in de zomer en in de winter in het Dominicanenklooster in Huissen worden aangeboden in de vorm van een vijfdaagse schrijfretraite. Daarnaast kun je ook deze retraite bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen volgen. Zie de agenda voor alle data in het Dominicanenklooster Huissen en bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen.

Meer informatie over deze Schrijfretraite vindt u bij Aanbod. Voor de cursusdata zie de agenda.


Podcast met Hanny Kuijer over cretief dagboek schrijven.

Op 11 januari 2022 is aflevering 5 van de podcast "Tussen de regels schrijven" gepubliceerd, waarin Esther Berends met Hanny Kuijer in gesprek gaat over creatief dagboek schrijven. Esther is schrijfbegeleider en ervaringsdeskundig professional op gebied van mentale en fysieke uitdagingen. In haar podcasts en op haar website kijkpost.nl praat Esther over de kracht van creatief, intuitief en reflectief dagboek schrijven. In de vijfde aflevering van deze podcast bevraagt zij Hanny over wat creatief dagboek schrijven voor haar betekent en hoe zij dit deelt via EnerVie Schrijfatelier.

Deze aflevering 5 van de podcast vindt je hier:

- Aflevering 5 via Spotify

- Aflevering 5 via Anchor

- Aflevering 5 via Apple PodcastVervolgcursus: "Luisteren naar je pen - deel 2"

Je kunt ook meedoen met Luisteren naar je pen, deel 2.  Deze cursus is speciaal geschreven als vervolg op de basiscursus "Luisteren naar je pen - deel 1". In deel 2 krijg je bekende technieken in een nieuw jasje en leer je bovendien nieuwe technieken. Deze verdiepende cursus is een waardevolle aanvulling en zal je helpen om op nóg meer manieren naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. 

Voor nieuwe cursus data, zie de agenda. Voor meer informatie zie: Aanbod.Extra online Schrijfcafé - om thuis mee te kunnen doen

Vanaf maart 2020 kun je ook een digitaal Schrijfcafé bestellen om thuis mee doen! Ik mail je dan een workshop die er precies zo uitziet als het "echte" fysieke Schrijfcafé met vier schrijfoefeningen rondom een thema. Inclusief heldere uitleg van de schrijftechniek en een koffiepauze.

Je kunt elke laatste woensdag van de maand het laatste nieuwe schrijfcafé op de mail ontvangen. Je kunt dan van 11.00 - 13.00 uur meeschrijven met vele anderen en je zo al schrijvend met elkaar verbonden voelen. Maar je mag natuurlijk ook later op je eigen gekozen moment thuis (of in de tuin, aan zee of in het park) gaan schrijven. 

Verder kun je de oude digitale Schrijfcafé's ook nog nabestellen. Ik zal de oude schrijfcafé's zeker nog tot eind 2023 beschikbaar voor je houden. Voor één schrijfcafé betaal je €15, maar bestel je er twee of meer tegelijk, dan betaal je slechts €12,50 per schrijfcafé.

Kijk bij "Aanbod" voor de thema’s en hoe je deel kunt nemen.

Wil jij een reminder ontvangen met het thema voor de volgende schrijfcafé's? Laat dat dan even per e-mail weten en je ontvangt maandelijks een berichtje.

Ik wens je alle goeds: zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen!Nieuwe, grotere ruimte bij EnerVie om samen te schrijven (op ruim 1,5 meter afstand)

In juni 2021 is er bij EnerVie in Vaassen een extra, grotere schruifruimte geopend: de nieuwe Tuinkamer.

Een royale ruimte met veel licht en lucht, met een mooi uitzicht en met meer dan voldoende ruimte om op ruim 1,5 meter afstand van en met elkaar te kunnen schrijven. Hiermee voldoen we (met een groep van maximaal 6 personen) makkelijk aan de Corona-maatregelen.Ontvang een reminder voor het aanstaande Schrijfcafé

Voortaan is het mogelijk om kort van tevoren een bericht te krijgen met de datum en het thema van het Schrijfcafé Apeldoorn. Vind jij het ook fijn om zo'n bericht te krijgen? Een mailtje is genoeg om je hiervoor op te geven.Cadeaubon van EnerVie   

Wil je iemand laten kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Geef dan een kadobon voor bijvoorbeeld het Schrijfcafé of een workshop herinneringswaaier maken. De kadobonnen zijn er vanaf € 15. Ik kan de bon naar de gever óf de ontvanger opsturen in een feestelijke envelop, je betaalt alleen de extra portokosten. De bon is onbeperkt geldig. Een mooi kado om te geven en om te krijgen! Voor meer informatie zie ook bij Actueel.

En Je kunt natuurlijk ook het boek "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" kado doen. Het is online te bestellen op: www.bol.com en ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel. Je leest hier meer over de inhoud en opzet van dit boek.Ervaringen van cursisten van het Schrijfatelier

Cursisten die eerder deelgenomen hebben genomen aan een cursus of workshop, zijn zeer tevreden. Hier lees je enkele van hun ervaringen, zoals zij deze zelf beschreven.De cursus levensverhalen schrijven "Over toen en daar", deel 1 nu ook in het klooster te volgen (28feb.22).

Deel 1 van deze schrijfretraite kun je nu ook in het klooster volgen op 28 februari t/m 4 maart 2022. Aanmelden kan bij het Dominicanenklooster in Huissen via www.kloosterhuissen.nl.

luchtfoto klooster Huissen

Op de eerste dag kun je inchecken vanaf 19.30 uur. We starten het programma om 20.00 uur. Op de laatste dag nemen we om 15.30 - 16.00 aansluitend gezamenlijk afscheid. Voor het volledige programma, zie bij "Aanbod".

Je krijgt een éénpersoonskamer en het is inclusief alle maaltijden, koffie/thee en drankjes en natuurlijk alle workshops.De kosten zijn afhankelijk van het inkomen:
    * Tarief A (€ 499,-) geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand.
    * Tarief B (€ 599,-) is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand.
    * Tarief C (€ 649,-)  is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren.

Meer weten? Kijk bij "Aanbod" voor de thema’s en hoe je deel kunt nemen. Of neem contact op met Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon.


Workshop: Japanse dichtvormen op donderdag 12 mei 2022.

Op donderdag 12 mei kun je bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen een workshop Japanse dichtvormen volgen. Van 10.00-12.30 uur schrijf je in Japanse stijl. Aan de hand van concrete, speelse schrijfoefeningen leer je diverse Japanse dichtvormen kennen en toepassen. Je schrijft korte stukjes tekst die je ook met elkaar deelt (als je wilt). Ter inspiratie maak je een korte wandeling van ca. 15 minuten op eigen terrein: in de tuin, het mini-bos en langs het weiland. Je hebt geen schrijfervaring nodig. Neem zelf pen en papier mee. En geschikte wandelschoenen. De kosten zijn €25,00 incl. twee koffie/thee met lekkers.

Aanmelden of meer informatie? Neem dan contact op met Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon


Workshop: Japanse dichtvormen op donderdag 12 mei 2022.

Op donderdag 12 mei kun je bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen een workshop Japanse dichtvormen volgen. Van 10.00-12.30 uur schrijf je in Japanse stijl. Aan de hand van concrete, speelse schrijfoefeningen leer je diverse Japanse dichtvormen kennen en toepassen. Je schrijft korte stukjes tekst die je ook met elkaar deelt (als je wilt). Ter inspiratie maak je een korte wandeling van ca. 15 minuten op eigen terrein: in de tuin, het mini-bos en langs het weiland. Je hebt geen schrijfervaring nodig. Neem zelf pen en papier mee. En geschikte wandelschoenen. De kosten zijn €25,00 incl. twee koffie/thee met lekkers.

Aanmelden of meer informatie? Neem dan contact op met Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon


Fysiek Schrijfcafé Brummen op 29 april 2022 in "De Vroolijke Frans".

Kom naar het Schrijfcafé Brummen! In 2017 heb ik een aantal keren een schrijfcafé in Brummen georganiseerd. In april is er geen schrijfcafé in Apeldoorn vanwege Koningsdag en daarom heb ik besloten om dan in diezelfde maand in Brummen het schrijfcafé te organiseren. Deze vindt plaats op vrijdag 29 april. Aanmelden per e-mail of per telefoon is verplicht en kan tot en met donderdag 28 april tot 16.00 uur. Neem zelf pen en papier mee. 

Wanneer? Op vrijdag 29 april 2022 van 11.15 – 13.15 uur. Inloop vanaf 11.00 uur. Het gaat door bij minimaal zes aanmeldingen.

Locatie: Uitspanning "De Vroolijke Frans", Knoevenoordstraat 51. 6971 LH Brummen / Broek. Klik hier voor de routebeschrijving.

Kosten: € 16,50 inclusief twee koffie of thee.Mikondo Schrijfworkshop voor het goede doel: Stichting Vrienden van Mikondo

Op dinsdag 21 september kun je bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen van 10.00 - 13.00 uur de Mikondo-schrijfworkshop volgen met als thema "Groeten uit Holland". Ook is het mogelijk om deze workshop digitaal te bestellen vanaf 21 september. Je ontvangt de workshop dan op de mail, inclusief informatie over dit mooie project. 

Wat is het goede doel? 

Het goede doel is: Stichting Vrienden van Mikondo. Mikondo is namelijk een grote achterstandswijk in Kinshasa (Congo). Via Mieke Rang, die ik uit mijn schrijfcafé Apeldoorn ken, hoorde ik van dit project. Mieke leerde 20 jaar geleden Epi Kaluba kennen, die naar Nederland was gevlucht en in deze wijk was opgegroeid. Kinderen konden er niet naar school omdat de ouders te arm waren om dit te kunnen betalen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen van deze wijk onderwijs konden volgen, zijn ze gestart met dit project. Wat begon met één klasje is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige school met 1200 kinderen die daar de basisschool en middelbaar onderwijs volgen. Daarnaast zijn er ook diverse beroepsopleidingen, waar tot op de dag van vandaag nog steeds opleidingen bijkomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren timmeren, lassen, metselen, auto's repareren, naaien. Jaarlijks vinden heel veel jongeren een baan, waarin ze hun talenten kunnen ontplooien. Ze laten aan anderen zien dat je gered kunt worden uit een uitzichtloos bestaan. 

Ik werd geraakt door dit verhaal en wil graag een bijdrage leveren aan dit project. Zodat deze kinderen een toekomst hebben. Daarvoor is het nodig dat er materialen zijn, dat de docenten een aanvaardbare vergoeding krijgen die al jaren onder de maat is en dat er schoolmaaltijden komen voor de kinderen die niet kunnen leren omdat ze honger hebben. Een grote wens van de Stichting is om 100 donateuren te vinden die een tientje per maand geven. Maar elke bijdrage is meer dan welkom! Daarom organiseer ik deze schrijfworkshop. Wij vinden het zo vanzelfsprekend dat we kúnnen schrijven! Dat we onderwijs hebben genoten. Dat gun ik de kinderen en jongeren meer dan 9000 km verderop ook! 

Wil je ook een verschil maken? 

Voor €25 kun je meedoen. Natuurlijk mag je ook meer geven! Hetzij in Vaassen, hetzij door de digitale workshop te bestellen. Een email met je aanmelding naar info@enervie.nl is voldoende. Je ontvangt dan een factuur voor de fysieke workshop of een betaalverzoek voor de digitale workshop. 

Ik heb ook collega's gevraagd om deze workshop aan te bieden: fysiek, per email of online via Zoom. Ik laat op deze plek (dus onder "Actueel") weten wie er meedoen en waar je je kunt aanmelden. Zo kunnen we op nog meer plekken de Stichting Vrienden van Mikondo onder de aandacht brengen en het donatie-bedrag vergroten. 

Onderstaand overzicht met de Mikondo workshops wordt regelmatig aangevuld:
 datum
 wie
 soort workshop 
 meer info
 21 sept. 10:00 uur
 EnerVie, Hanny Kuijer
 fysiek (Vaassen) & per email
 www.enervie.nl
 22 sept. 10:00 uur
 Buitenplaats de Broekhuizen, Jetty van Munster
 fysiek (Dalfsen) 
www.buitenplaatsdebroekhuizen.nl 
 23 sept. 13:30 uur
 Buitenplaats de Broekhuizen, Jetty van Munster
 fysiek (Dalfsen) 
www.buitenplaatsdebroekhuizen.nl 
 25 sept. 10:00 uur
 Kijkpost, Esther Berends
 via Zoom & per email
www.kijkpost.nl
 
 
 
 

Natuurlijk mag je ook via je eigen netwerk en social media deze actie en de Stichting onder de aandacht brengen. Graag! Kijk voor alle informatie en mooie foto's van het Mikondo project op de website: www.mikondo.nl.

Mocht je geraakt zijn door dit project en ook persoonlijk meer betrokken willen zijn, weet dan dat er ook menskracht nodig is: iemand die zijn/haar deskundigheid of netwerk wil inzetten ten bate van MIKONDO. Mieke Rang bellen of mailen is dan een goed begin. Haar telefoonnummer is: 06-30 75 60 41. Het emailadres is: vriendenvanmikondo@gmail.com. Mocht je nog vragen hebben over de schrijfworkshop, stuur dan een e-mail naar Hanny.Schrijfcafé april 2021: "De jongen, de mol, de vos en het paard", schrijven aan de hand van prachtige citaten uit het gelijknamige boek van Charlie Mackesy.

Het Schrijfcafé van april 2021 wordt weer als digitaal schrijfcafé aangeboden (ipv. fysiek bij "café-restaurant Heerlijk Lokaal". Dit keer is het thema: "De jongen, de mol, de vos en het paard", en ga je schrijven aan de hand van prachtige citaten uit het gelijknamige boek van Charlie Mackesy.

 

 Je kunt elke laatste woensdag van de maand het laatste nieuwe schrijfcafé op de mail ontvangen. Je kunt dan van 11.00 - 13.00 uur meeschrijven met vele anderen en je zo al schrijvend met elkaar verbonden voelen. Maar je mag natuurlijk ook later op je eigen gekozen moment thuis (of in de tuin, aan zee of in het park) gaan schrijven.

Verder kun je de oude digitale Schrijfcafé's ook nog nabestellen. Ik zal de oude schrijfcafé's zeker nog tot eind 2021 beschikbaar voor je houden. Voor één schrijfcafé betaal je €15, maar bestel je er twee of meer tegelijk, dan betaal je slechts €12,50 per schrijfcafé. Kijk bij "Aanbod" voor de thema’s en hoe je deel kunt nemen.

Wil jij een reminder ontvangen met het thema voor de volgende schrijfcafé's? Laat dat dan even per e-mail weten en je ontvangt maandelijks een berichtje.Thema Schrijf-vakantie-midweek 2020 bekend

Voor het zevende jaar op rij organiseer ik in 2020 de schrijf-vakantie-midweek voor vrouwen. Een heerlijke schrijfmidweek rondom een thema, waar elk jaar weer veel animo voor is. Daarom heb ik dit jaar voor het eerst een grotere locatie gekozen, waar we met vijf extra vrouwen naar toe kunnen! Ik hoop dan ook dat ik dit jaar deze heerlijke vakantieweek met maar liefst 14 vrouwen mag beleven. Vaak zit deze schrijfactiviteit al begin van het jaar vol, dus wees er snel bij als je mee wilt!

Het thema voor 2020 is: "Uit de kunst". Je laat literatuur, oude ambachten, muziek en andere vormen van kunst en cultuur die jou warm doen worden, al schrijvend tot je spreken. Een thema dat ook heel goed past bij de locatie waar we mogen verblijven, namelijk vlak bij het museumdorp Orvelte! Kijk bij Aanbod voor alle informatie.Zeven oude workshops in de herhaling in 2020

In 2020 bied ik elke maand een workshop van 2,5 uur aan die ik in het verleden al eens heb aangeboden. Na acht jaar EnerVie Schrijfatelier vult mijn kast zich steeds meer met mooie workshops en ik merkte dat ik het jammer vond dat ze maar één keer gebruikt waren. Ik heb er dan ook zeven uitgekozen die ik in 2020 wil herhalen. Alle workshops vinden plaats in het EnerVie Schrijfatelier en kosten €15 per persoon (retro-prijsje) inclusief koffie/thee met lekkers. Je hebt geen schrijfervaring nodig, met uitzondering van de workshop op 19 november: deze is alleen bedoeld voor (oud-)cursisten die de basiscursus 'Luisteren naar je pen' hebben gevolgd. Er zijn steeds minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers per workshop. Graag tijdig aanmelden! Voor alle data en thema's van deze workshops zie de agenda (10 feb, 27 mrt, 23 apr, 15 mei, 11 jun, 15 okt, 19 nov 2020).Workshop Japanse dichtvormen (dinsdag 5 nov. 2019)

Op dinsdag 5 november bied ik na lange tijd weer eens de workshop Japanse dichtvormen aan! Van 10.00 - 12.30 reik ik je, in het EnerVie Schrijfatelier in Vaassen,  diverse Japanse dichtvormen aan, waarvan de haiku de bekendste is. In de oorspronkelijke haiku werd de natuur vaak als onderwerp genomen. Ter inspiratie loop je dan ook een kwartiertje buiten in de natuur rond het schrijfatelier. Maar ook kunst zal ter inspiratie gebruikt worden. Laat je verrassen door deze bijzondere manier van schrijven en ervaar hoe je de werkelijkheid op een prachtige manier op papier kunt zetten.

Je hebt geen schrijfervaring nodig! Graag vóór 1 november aanmelden via info@enervie.nl. Er zijn maximaal 8 plaatsen.

Kosten: €17,50 inclusief koffie/thee met lekkers.Haal meer uit het boek "Heerlijk schrijven" met de workshop: "Heerlijk samen schrijven

Op donderdag 2 april 2020 van 10.30 - 16.00 uur kun je meedoen aan de workshop "Heerlijk samen schrijven". Deze workshop is geïnspireerd door mijn nieuwe boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken", een boek dat ik heb geschreven voor mensen die willen kennismaken met het creatief dagboekschrijven. Wanneer je meer uit het boek wilt halen, of wilt ervaren hoe het is om samen te schrijven en teksten te delen, nodig ik je uit om mee te doen met deze workshop inclusief heerlijke lunch. In deze workshop verken je een zelf gekozen onderwerp aan de hand van de technieken in het boek en geef ik je extra verdiepende schrijftips en -oefeningen bij het boek. Dit boek is te bestellen via de reguliere boekhandel of bij www.bol.com.

cover boek: Herlijk Schrijven van Hanny Kuijer

Kosten: € 49,50, inclusief de lunch, materialen, originele deurhanger, een illustratie op A4 formaat en koffie/thee met lekkers. Exclusief het boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken" (kost € 14,95). Een ervaren dagboekschrijvers, die met een nieuwe cursist meekomt, kan zelf met korting voor € 39,50 deelnemen.

Graag aanmelden via info@enervie.nl. Voor meer informatie zie: Aanbod.


De cursus "Innerlijk Pelgrimeren" start voor de laatste keer op 3 oktober 2019

De Cursus "Innerlijk pelgrimeren, route 2" wordt voor de laatste keer in Vaassen gegeven op 3, 10 en 31 oktober, 7, 21 en 28 november 2019. Dit is steeds op donderdagochtend van 10.00 - 12.30 uur.

De eerste pelgrimstocht vertrok al schrijvend op 7 maart 2013 en in oktober-november van dit jaar lopen we de allerlaatste etappe van deze tocht. Er zijn nog maar een paar plaatsen vrij. Dus mocht je willen meedoen, meldt je dan snel aan. Mail of bel Hanny dan even.

Nu de vijfdaagse schrijfretraite "Innerlijk Pelgrimeren" in het klooster al is afgelopen, kun je - als vervolg - vanaf 2019 al schrijvend een nieuwe weg inslaan met de nieuwe vijfdaagse schrijfretraite "De papieren pleisterplaats' (tweemaal per jaar). Meer informatie over deze schrijfretraite vind je bij Aanbod. Voor de cursusdata zie de agenda.

luchtfoto klooster Huissen


Nieuwe locatie Schrijfcafé Apeldoorn vanaf september 2018

Vanaf september zal het Schrijfcafé Apeldoorn verhuizen naar 'Heerlijk lokaal', aan de Molenstraat-Centrum 1 te Apeldoorn. Dit café-restaurant huist in een oud schoolgebouw en heeft de stijl daar op aangepast. Het ligt vlak bij mijn vorige schrijfcafé, ook weer vlak bij het Centraal Station. In 3 minuten loop je via de Stationsstraat erheen. Op het kruispunt zie je het gebouw rechts aan de overkant al liggen. Je loopt links omheen naar de ingang. 

In deze voormalige oude ambachtsschool - die bijna alle Apeldoorners wel kennen -  kunnen we in alle rust schrijven en genieten van koffie of thee. Leuk om mijn schrijfcafé-bezoekers opnieuw in een totaal andere sfeer te mogen ontvangen. Vroeger werden hier mensen opgeleid in de handambachten, zoals timmerman of loodgieter, maar later ook als bakker, kok of kapper. Het schrijven met de pen lijkt intussen ook wel een oud ambacht te worden, dus ik vind het een mooie gedachte dat we op zo'n creatieve, ambachtelijke plek gaan schrijven. "Heerlijk lokaal" gaat speciaal voor ons wat eerder open, waar ik heel blij mee ben.

Ik hoop hier weer een hele tijd te kunnen blijven. In 2021 krijgt deze locatie sowieso een nieuwe bestemming van de gemeente, maar dat is nog lang!

foto restaurant Heerlijk Lokaal in Apeldoorn

N.B. Vind jij het ook fijn om van tevoren een bericht te krijgen met de datum en het thema van het Schrijfcafé Apeldoorn? Een mailtje is genoeg om je hiervoor op te geven.


Mijn boek "Heerlijk Schrijven" in steeds meer boekwinkels te vinden

Mijn boek "Heerlijk schrijven" ligt in steeds meer boekwinkels.

Vanaf nu ligt mijn boek ook in mijn geboortestad Maastricht in boekhandel Dominicanen. De boekhandel is gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk en is door the Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Een prachtige locatie met een rijke geschiedenis die zorgt voor een indrukwekkende en bovenal unieke sfeer. 

boekhandel Dominicanen Maastricht Boekhandel Dominicanen Maastricht

In Zutphen ligt het boek nu in boekwinkel "Boek en Buro v.d. Brink" aan de Beukerstraat 77. Een heerlijke boekwinkel met een ruime keuze in boeken. Ze hebben vestigingen in Doesburg, Ede, Haaksbergen en Zevenaar. Je kunt ook online boeken bij hen bestellen!

boekhandel v.d. Brink in Zutphen

Ook bij de gezellige "boekhandel Bruna" in Vaassen in de Dorpsstraat 59 is het boek te vinden en bij de gastvrije boekhandel "CLC Boeken en Muziek" aan de Asselsestraat 58 in Apeldoorn ligt "Heerlijk schrijven" in het schap.

Bovendien heeft ook boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen het boek in de winkel liggen. Een boekwinkel die in 2019 haar 175 jarig bestaan viert! De moeite waard om een keertje binnen te lopen en de historie te proeven.

foto interieur boekhandel in Zutphen

Ik hou van boekwinkels en hoop dan ook dat mijn boek in nog veel meer winkels komt te liggen. Want wat is het toch fijn om een boek even in je handen te pakken en het te voelen en door te bladeren! Wanneer jij dat ook vindt en mijn boek in meer winkels wilt zien liggen, vraag dan per mail een flyer aan over mijn boek. Die kun je dan meenemen naar jouw eigen favoriete boekwinkel om daar af te geven en zo het boek onder de aandacht te brengen.


Boek "Heerlijk Schrijven" ook in Groningen te koop

Mijn boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken" ligt vanaf vandaag ook in de prachtige boekwinkel Riemer, Nieuwe Ebbingestraat 1 in Groningen. Je moet er echt eens binnen lopen als je in Groningen bent. Het aanbod is groot en divers: je raakt niet uitgekeken. Ik ben dan ook heel blij dat mijn boek op zo’n inspirerende plek mag liggen. En woon je niet in de buurt? Kijk dan eens op hun website: www.boekhandelriemer.nl.

foto boekhandel Riemer in Groningen


Privacyverklaring EnerVie Schrijfatelier gepubliceerd

Op 24 mei 2018 heeft EnerVie haar nieuwe privacyverklaring gepubliceerd, waarin is te lezen hoe EnerVie met jouw persoonsgegevens omgaat en welke rechten jij daarbij hebt. Hiermee voldoet EnerVie aan de nieuwe eisen van de nieuwe Europese wetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei 2018 ingaat. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Klik hier om de nieuwe privacyverklaring van EnerVie te lezen.

logo Autoriteit Persoonsgegevens


Schrijfdieet nu ook individueel te volgen

Vanaf nu kun je de cursus "Het Schrijfdieet" ook individueel volgen. Het Schrijfdieet is een cursus om inzicht te krijgen in je doelstellingen, obstakels en patronen. Je ontdekt wat helpend is om een gezond gewicht te bereiken, hoe je met mildheid naar jezelf kunt kijken, en hoe je lichter (letterlijk en figuurlijk) kunt leven. Het is geen dieet. Wat je eet, bepaal je zelf. Ik geef je wel een inkijkje in waar ik tegenaan loop en hoe het gemakkelijker voor mij werd om mijn doelstelling te halen. Met vallen en opstaan.

Deze cursus is identiek aan de groepscursus, alleen zullen de lessen dan twee uur duren. We spreken in onderling overleg de data af. Lessen kunnen gevolgd worden op werkdagen tussen 9.30 en 17.00 uur. De kosten voor het individuele traject zijn € 249, inclusief zes lessen van twee uur, koffie/thee, een verantwoord tussendoortje, schrijfopdrachten voor thuis.

Wil jij toch liever de cursus in groepsverband volgen? Geef je naam en voorkeursdag dan aan me door. Bij vier aanmeldingen start ik een groepscursus.Deskundigheidsbevordering voor (toekomstige) begeleiders van een schrijfcafé

Wil jij een schrijfcafé beginnen? Of heb je al een schrijfcafé maar vind je het nog lastig om workshops te maken of loop je tegen andere dingen aan? Wil je handvatten en tips om jouw schrijfcafé (nog beter) te kunnen begeleiden? Doe dan mee met deze deskundigheidsbevordering op maat op dinsdag 20 februari 2018 van 10.15 - 16.45 uur. In deze trainingsdag leer je niet alleen hoe je een schrijfcafé goed kunt opbouwen en inhoudelijk vormgeven, maar oefen je ook in de groep en zal ik vooraf vragen inventariseren, zodat je zeker weet dat ook jouw specifieke vraag behandeld zal worden. Indien gewenst kunnen ook onderwerpen als het vinden van een geschikte locatie en de werving aan bod komen. Je krijgt een stappenplan mee naar huis en ook twee voorbeelden van schrijfcafé-workshops. Zo kun je meteen van start of een frisse doorstart maken. 

Kosten: € 97,50 inclusief lunch, koffie/thee met lekkers, lesmateriaal met voorbeelden en een stappenplan. Minimaal 4 deelnemers, maximaal 8. Mocht je op deze datum verhinderd zijn, maar wel belangstelling hebben voor deze dag, geef dan alvast je naam door. Indien mogelijk herhaal ik deze deskundigheidsbevordering dan later dit jaar.

Graag uiterlijk 1 februari aanmelden via info@enervie.nl in verband met de voorbereiding van specifieke vragen.


Geanimeerde boekpresentatie

Zaterdag 2 december was de boekpresentatie van mijn boek 'Heerlijk schrijven'. Wat was het een gezellige bijeenkomst met zo'n 30 gasten: dierbare cursisten, familie, vrienden en andere belangstellenden. Ik deel graag wat foto's met jullie.

boekpresentatie boekpresentatie boekpresentatie

Ik vertelde over het ontstaan van het boek, de illustrator deelde iets over het proces rondom de illustraties, het eerste exemplaar is uitgereikt aan Willem en ik las voor uit eigen werk.

Daarna schreef iedereen een elfje dat op de muur werd geplakt. Zo kan ik er nog elke dag van genieten.

Er was appelgebak en toen was het moment daar dat ik de boeken de wijde wereld in mocht sturen. Sommige gesigneerd. Ik heb genoten en ben dankbaar dat het boek goed is ontvangen. De reacties waren hartverwarmend. Als presentje ontving iedereen een deurhanger met daarop aan elke kant een illustratie uit het boek en een tekst die ervoor zorgt dat je rustig kunt schrijven als deze deurhanger aan je deurklink hangt.

In de middag ben ik naar de Bruna gegaan in Vaassen, want daar lag mijn boek! Bijzonder om het daar te zien liggen tussen al die andere boeken.

En nu maar hopen dat velen de kracht van het schrijven gaan ontdekken!

boekpresentatie boekpresentatie boekpresentatieBoek "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" verschijnt op 1 december 2017

Op 1 december 2017 verschijnt mijn eerste boek: "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" ©. Je leest hier meer over de inhoud en opzet van dit boek.

cover boek: Herlijk Schrijven van Hanny Kuijer

Kom je ook naar mijn boekpresentatie op zaterdag 2 december van 10:00 - 12:00 in het EnerVie Schrijfatelier, Waterstraat 17 Vaassen? Meld je dan graag aan via info@enervie.nl of bel Hanny: 06 16 052 872, zodat ik weet hoeveel mensen ik kan verwachten.

Tijdens deze boekpresentatie is het boek voor het eerst te koop. Vanaf 1 december is het online te bestellen op: www.bol.com en ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel.Driedaagse cursus: "Ik zal altijd ergens bij je zijn"

EnerVie Schrijfatelier biedt de rouwverwerkings schrijfcursus "Ik zal altijd ergens bij je zijn" aan. Deze driedelige cursus wordt in samenwerking met Hilda Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten in Vaassen gegeven.

Een cursus waarin je vooral schrijvend stil staat bij iemand die je is ontvallen en die je heel dierbaar was. Iemand aan wie je vele herinneringen hebt. Met wie je een deel van je leven gedeeld hebt. Doel is om het goede vast te houden en het leven van deze geliefde te vieren. Dankbaar voor wat er was. En zo zelf ook krachtig verder te kunnen leven zonder je dierbare, maar met alles wat je van hem of haar wilt vasthouden. In deze drie workshops staat jouw dierbare en jullie relatie centraal. Je staat schrijvend stil bij mooie, troostrijke herinneringen en bij wie hij of zij was en nog steeds voor je is. 

De invulling van de workshops is gevarieerd. Hilda Pelgröm zal de workshops openen en afsluiten. Dat kan met een korte wandeling zijn of door het laten horen van een lied of gedicht. Tijdens de rest van de workshop schrijf je aan de hand van eenvoudige, concrete schrijfoefeningen over je dierbare en jouw herinneringen, gecombineerd met creatieve werkvormen zoals collage maken, labyrint lopen en kleuren. Hilda zorgt tussendoor af en toe voor een adempauze. Je maakt al schrijvend op speelse wijze een tastbare herinnering als klein monumentje ter nagedachtenis aan deze unieke persoon.

De stilte, de verbondenheid met anderen die ook een dierbare hebben verloren en de aandacht voor wat er is, zorgen voor een helende, troostende werking. Na afloop van deze korte (schrijf)workshopreeks heb je die mooie persoon, die jouw dierbare voor jou was en is, weer dichterbij gehaald.  

Het kan zijn dat je het afgelopen jaar iemand hebt verloren of al langer geleden. In beide gevallen kun je meedoen aan de workshop. Je hebt geen enkele schrijfervaring nodig. Mocht je twijfelen of het iets voor jou is, neem dan even contact met me op. Er kunnen maximaal vier mensen deelnemen. Aanmelden kan per e-mail of per telefoon.

Data: drie ochtenden van 10:00 - 13:00 uur. Voor nieuwe cursusdata, zie de agenda.

Locatie: EnerVie Schrijfatelier, Waterstraat 17 te Vaassen.

Kosten: € 97,50 (inclusief materialen, koffie/thee, lekkers en krentenbol). Je neemt zelf pen en papier mee. Als je eerst wilt kennismaken met deze manier van schrijven, kun je de online kennismakingscursus doen (zie bij Aanbod).

 


Kunstenaarsafspraakje als schrijfochtend

Op veler verzoek ga ik weer starten met losse schrijfochtenden in Vaassen. Ik ga ze aanbieden onder de noemer: “Kunstenaarsafspraakje”. Deze term komt uit “The Artist's Way” van Julia Cameron. Het is een uitstapje, een afspraakje met jezelf om inspiratie op te doen en zo je innerlijke “kunstenaar” te voeden. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, een museumbezoek of dus een schrijfworkshop. Julia Cameron raadt aan om wekelijks zo'n afspraakje met jezelf te maken.

De eerste twee kunstenaars-afspraakjes zijn gepland op woensdagochtend 18 januari (10:30-13:00) met als thema "Liefde" en op woensdagochtend 10 mei (10:30-13:00) met als thema "Erik of het klein insectenboek". Ieder kunstenaarsafspraakje heeft steeds een nieuw thema. De kosten zijn €15 per keer.

Meer weten of aanmelden? Dit kan bij Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon. 

Eerdere (verlopen) nieuwsberichten:                (terug naar boven)Online kennismakingscursus creatief dagboekschrijven

Ik heb een korte online kennismakingscursus gemaakt voor al diegenen die niet in de gelegenheid zijn om naar het Schrijfcafé te komen om aan het dagboekschrijven te proeven, voor diegenen die  niet meteen de volledige basiscursus creatief dagboekschrijven willen of kunnen doen én voor die mensen die niet graag in een groep willen schrijven. 

Als je deze korte kennismakingscursus hebt afgerond, heb je een basis aan technieken waarmee je kunt gaan oefenen in je dagboek. In deze cursus krijg je dus een eerste indruk van een aantal basistechnieken van het creatief dagboekschrijven: een intuïtieve manier van schrijven, met speelse vormen én structuur, waardoor je nieuwe deuren leert openen naar je eigen verhaal. 

Mocht je de smaak te pakken krijgen, kun je daarna de uitgebreide basiscursus “Luisteren naar je pen” in 6 dagdelen volgen, waarin nog veel meer technieken en inspiratiebronnen worden geoefend. Je ontmoet dan anderen die ook van dagboekschrijven houden met wie je je teksten kunt delen, als je dit wilt.

Werkwijze:
Je ontvangt van maandag tot en met zaterdag elke ochtend vóór 12.00 uur schrijfoefeningen met korte uitleg. Maak de oefeningen diezelfde dag of – als dat niet lukt - in elk geval vóórdat je aan schrijfoefeningen van de volgende dag begint. Je schrijft alle teksten puur voor jezelf: je mailt ze dus niet aan mij. Deze kennismakingscursus kost €15. Je kunt zelf kiezen op welke maandag je wilt starten.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.

foto: dagboekschrijven bij enervie.nl

 


Cursus "Levensverhalen: over toen en daar ......" opnieuw in 2018

In 2018 start weer de cursus "Levensverhalen: over toen en daar ......". Tijdens deze inspirerende cursus leer je de verhalen die je wilt verwoorden op een aantrekkelijke manier over te brengen op papier, zó dat ze iets van jou en wie jij bent, laten zien. Mooi om door te geven aan de mensen na jou, maar zeker ook om zelf nieuwe perspectieven van je eigen verhaal te ontdekken.

Data: zes lessen van 2,5 uur. Voor nieuwe cursusdata, zie de agenda.

Kosten: € 150,00 (inclusief materialen, koffie/thee, lekkers). Je neemt zelf pen en papier mee.
Als je eerst wilt kennismaken met deze manier van creatief dagboek schrijven, kun je de online kennismakingscursus doen (zie bij Aanbod).

Wanneer je persoonlijk op de hoogte wilt blijven van cursussen rondom levensverhalen schrijven, meldt je dan aan voor de mailinglijst. Dan ontvang je een berichtje in je mailbox wanneer er iets op het gebied van levensverhalen schrijven wordt georganiseerd door EnerVie Schrijfatelier.

Meer weten of aanmelden? Dit kan bij Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon.

 


Derde schrijfcafé in Brummen (vrijdag 16 juni 2017)

Kom naar het derde Schrijfcafé Brummen! Voor de eerste twee Schrijfcafés in Brummen was veel belangstelling. Daarom volgt er op vrijdag 16 juni 2017 een nieuw schrijfcafé. Aanmelden is verplicht. Neem zelf pen en papier mee.

Wanneer?
Op vrijdag 16 juni 2017 van 11.15 – 13.15 uur. Inloop vanaf 11.00 uur. Het gaat door bij minimaal zes aanmeldingen.

Locatie:
Uitspanning De Vroolijke Frans
Knoevenoordstraat 51
6971 LH Brummen / Broek 

Kosten:
€ 16,50 inclusief twee koffie of thee 

foto locatie De Vroolijke Frans


Schrijfcafé Apeldoorn vanaf september 2016 naar nieuwe locatie

Vanaf september 2016 zal het Schrijfcafé Apeldoorn verhuizen naar een nieuwe locatie. Voortaan ben je welkom bij "café-restaurant Klein Berlijn". Het ligt op 6 minuten loopafstand van het Centraal Station, dus als je met de trein komt ben je snel in het Schrijfcafé!
In dit café-restaurant hebben ze een bijzondere menukaart, met heerlijke, biologische gerechten. Ik hoop dat je een keertje komt meeschrijven en de nieuwe sfeer komt proeven! Meld je aan voor de reminderlijst zodat je elke maand van mij een herinneringsmail ontvangt met daarin het thema waarover we gaan schrijven. Tot in Klein Berlijn!

* Let op: Vanaf september 2018 is het Schrijfcafé Apeldoorn verhuisd naar een nieuwe locatie. Voortaan ben je welkom bij "café-restaurant Heerlijk Lokaal", Molenstraat-Centrum 1 te Apeldoorn.

voorgevel café Klein Berlijn Apeldoorn binnen bij café Klein Berlijn Apeldoorn

 


Nieuwe Vierdaagse Schrijfretraite in het Dominicanenklooster in Huissen (GLD)

EnerVie Schrijfatelier organiseert opnieuw in de rustige sfeer van het Dominicanenklooster in Huissen (bij Arnhem) een Vierdaagse Schrijfretraite: "Innerlijk Pelgrimeren route 3.

Deze route 3 is in 2017 een vierdaagse retraite (in plaats van een vijfdaagse) en wordt tweemaal gegeven. De eerste keer op maandag 26 juni 13.30 uur t/m donderdag 29 juni 13.30 uur; de tweede keer op zondag 19 nov. 13.30 uur t/m woensdag 22 nov. 13.30 uur.

Let op: deze vierdaagse retraite in 2017 is nu €100 goedkoper dan de vorige vijfdaagse route van 2016. Meer informatie over "Innerlijk Pelgrimeren Route 3" vindt u bij Aanbod.


Schrijven in de christelijke boekhandel Pelgrim in Epe op 2 november 2017

Kom "Schrijven vanuit de Bron" en ontdek wat de Bijbel jou te zeggen heeft. Dit keer op donderdag 2 november 2017 van 19.00 – 21.30 uur bij Pelgrim Boeken en Muziek, Hoofdstraat 146 in Epe.

Leer God beter kennen door te schrijven bij Bijbelteksten. Eenvoudige schrijfoefeningen helpen je de kracht van Zijn Woord te ervaren. Het thema is: Dankbaarheid. Je hebt geen schrijfervaring nodig.

Deze workshop wordt gegeven door Hanny Kuijer en kost € 15,00 (€ 5 gaat naar Compassion).

Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 31 oktober via info@enervie.nl of bel Hanny: 06 16 052 872.


Pelgrimswandeling 9 oktober 2017

Op maandag 9 oktober kun je meegaan met de pelgrimswandeling. Een wandeling om deels in stilte te genieten van de rust en de natuur. We maken een wandeling van ca. 5 km (ongeveer 1 uur en een kwartier lopen), deels langs de weilanden over verharde weg, deels over wandelpaden door natuurgebied en langs de Egelbeek. Daarna kom je terug in het Schrijfatelier om een half uurtje te schrijven over je ervaringen tijdens de wandeling. Ik zorg daar voor een heerlijk kopje koffie of thee met lekkers. Je schrijfspullen kunnen in het schrijfatelier blijven tijdens de wandeling.

Start- en eindpunt: EnerVie Schrijfatelier, Waterstraat 17 te Vaassen

Tijd: Van 10.00 - 12.00 uur

Kosten: € 12,50 (voor Pelgrims € 10,00) inclusief koffie of thee met lekkers, (pelgrims zijn (oud-)deelnemers aan de schrijfcursus "Innerlijk pelgrimeren" bij EnerVie Schrijfatelier).

Aanmelden verplicht via info@enervie.nl of bel Hanny Kuijer: 06 16 052 872.


Cursus "Levensfragmenten schrijven"

In deze reeks van vier workshops ga je herinneringen opschrijven: over de plaats waar je bent geboren en getogen, je thuis en de mensen die je liefhad in je jongere jaren. We doen dit op een creatieve, speelse manier waardoor je - als je deze teksten leest - gaat proeven en voelen wie je was, bent en wilt zijn. Het kunnen fragmenten zijn die je later zelf in een groter geheel kunt inpassen, bijvoorbeeld wanneer je jouw levensverhaal in een boek wilt vervatten.

Deze workshops vinden plaats op dinsdagochtend 1, 8, 15 en 22 november 2016 van 10.30 - 13.00 uur.
Kosten: € 60 voor de reeks van vier workshops.

Meer weten of aanmelden? Dit kan bij Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon.


Cursus "Levensverhalen: over zingeven en doorgeven" (in zes lessen)

Deze cursus levensverhalen schrijven, gaat van start op vrijdagmiddag 16 september (14.00 - 16.30 uur). In zes lessen schrijf je datgene op wat de moeite waard is om vast te houden en door te geven. Elke les doe je dat weer op een andere manier. Na afloop van deze cursus beschik je over diverse schrijftechnieken om ook thuis op creatieve, originele wijze je verhaal verder vorm te geven.

Data: zes lessen op vrijdagmiddag op 16, 23, 30 september en 7, 14, en 28 oktober (dus niet op 21 oktober) van 14.00 tot 16.30 uur.

Kosten: € 150,00 (inclusief materialen, koffie/thee, lekkers). Je neemt zelf pen en papier mee.
Als je eerst wilt kennismaken met deze manier van creatief dagboek schrijven, kun je de online kennismakingscursus doen (zie bij Aanbod).

Meer weten of aanmelden? Dit kan bij Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon.


Nieuwe reeks workshops "Schrijven vanuit de bron"

In oktober 2016 zal er een nieuwe reeks van vier workshops worden aangeboden onder de noemer "Schrijven vanuit de Bron", met als thema "De kracht van Gods woord". We gebruiken de eerste drie workshops telkens één proclamatiekaart als inspiratiebron. Aan de hand van concrete schrijfoefeningen schrijf je over de teksten op deze kaart. Tussen de workshops door lees je de Bijbelteksten die bij deze kaart horen en krijg je een schrijfoefening mee naar huis om bij deze teksten te gebruiken. De laatste les maak je je eigen proclamatiekaart die aansluit bij jouw persoonlijke behoefte.

proclamatiekaart Ik Ben

Deze 4 workshops worden gegeven op 4, 11, 25 oktober en 1 november (14.00-16.00 uur): er is dus geen les in de herfstvakantie. Verder kun je je aanmelden voor de mailinglijst van Schrijven vanuit de Bron. Dan krijg je voor elke workshop(reeks) een berichtje met de datum en het onderwerp. Dat is uiteraard vrijblijvend. Deze cursus "Proclamatiekaarten" kost €64, inclusief koffie/thee, proclamatiekaarten, thuisopdrachten en materialen. Van dit bedrag gaat €20 naar Compassion. Mocht het bedrag van deelname voor jou een belemmering zijn om deel te nemen, neem dan even contact met me op. 

Meer weten? Kijk dan bij het kopje Diensten bij "Schrijven vanuit de Bron". Aanmelden kan per e-mail of per telefoon.


Maak van "Luisteren naar je pen" een korte schrijfvakantie op de Veluwe!

Van maandag 19 september t/m donderdag 22 september 2016 kun je bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen de basiscursus "Luisteren naar je pen" doen in één week! We starten op maandagmiddag 14.00 uur tot 16.30 uur. Op dinsdag en woensdag heb je beide dagen twee lessen: van 10.30 - 13.00 uur en van 14.00 - 16.30 uur. De laatste les is op donderdagochtend van 10.30 - 13.00 uur. Tussen de middag zorg ik op dinsdag en woensdag voor een lekkere lunch en kun je op eigen erf een korte wandeling maken of bij mooi weer buiten zitten. 

Er zijn prachtige B&B's en hotels in Vaassen en omstreken. In de ochtend heb je daar ruim de tijd om te ontbijten voordat je komt schrijven. Natuurlijk kun je er zelf vooraf of achteraf ook nog een (half) dagje aan vastplakken en de gelegenheid gebruiken om op de Veluwe te wandelen of fietsen of bijvoorbeeld paleis het Loo te bezoeken in Apeldoorn. Maar ook het Kröller-Müller museum en het Nationale Park de Hoge Veluwe in Otterlo of kasteel de Cannenburgh in Vaassen zijn in de buurt. En wat dacht je van een bezoekje aan de Apenheul.

Kosten: €190 inclusief koffie/thee met lekker en twee keer een lunch met broodjes en fruit. Ideaal voor mensen die niet elke week een dagdeel vrij kunnen maken of net te ver weg wonen. Deze schrijfvakantie is dan vakantie en schrijven in één! De overnachting regel je zelf in bijvoorbeeld één van de prachtige B&B's of hotels die de Veluwe rijk is. Of misschien woont je vriend(in) wel in (de omgeving van) Vaassen. Je kunt deze basiscursus natuurlijk ook doen als je in de buurt van het EnerVie Schrijfatelier in Vaassen woont. Dan ga je gewoon lekker thuis slapen! 

Meer weten? Kijk dan bij Aanbod onder "Luisteren naar je pen".


Schrijfworkshop "Van Gogh spreekt tot de verbeelding" op 16 maart 2016

Op woensdag 16 maart organiseert EnerVie Schrijfatelier een schrijfworkshop "Van Gogh spreekt tot de verbeelding" in Vaassen. Van 10.30 - 13.00 uur kun je je laten inspireren door schilderkunst van Van Gogh. Welke innerlijke beelden worden er opgeroepen door deze beelden door van Gogh zo lang geleden geschilderd? Dat ontdek je aan de hand van speelse schrijfoefeningen.

Uiteraard heb ik de originele schilderijen niet in huis, maar heb ik ansichtkaarten waarop zijn kunst afgebeeld staat. De originele schilderijen vind je in het Kröller-Müller museum in Otterlo, dus als je geïnteresseerd bent, kun je je daar vooraf of nadien laven aan zijn kunst.

Deze workshop hoort bij de schrijfreis "Innerlijk pelgrimeren", route 4 (zie diensten). Deelnemers aan deze cursus hebben dan ook voorrang bij aanmelding en zijn verzekerd van een plek. Maar ook anderen zijn welkom, mits er nog plaatsen zijn. Meld je vast aan, want ik noteer je naam in volgorde van aanmelding. Op 11 maart hoor je dan of je kunt meedoen.

Kosten: €15 per persoon inclusief koffie/thee met lekkers. Voor pelgrims is dat €12,50.

schilderij Vincent van Gogh schilderij Vincent van Gogh


Workshop "Schilderachtig Schrijven" bij Coda, Apeldoorn op 3 februari 2016

Op woensdag 3 februari van 10.00 - 12.45 uur kun je in het CODA Museum in Apeldoorn de workshop "Schilderachtig schrijven" volgen. Vraag de flyer aan! Je bezoekt eerst de expositie van Teun Hocks, die bijzondere fotoschilderijen heeft gemaakt. Deze kunstwerken zijn poëtisch, komisch, absurd en vooral heel inspirerend.

poster Teun Hocks

Daarna begeleid ik een schrijfworkshop in het CODA-café. Daar schrijf je aan de hand van concrete schrijfoefeningen over één zelf gekozen werk uit deze expositie. Door op een originele manier over deze foto te schrijven, komt het als het ware tot leven en ontstaat er een relatie met het kunstwerk. Een nieuwe kunst van kijken, die je ook bij een volgend museumbezoek kunt toepassen! 
Kosten: €17,50 inclusief twee consumpties en exclusief entree (gratis toegang met museumjaarkaart).
Kom je ook? Maximaal 8 personen, aanmelden per e-mail of per telefoon.


Nieuwe schrijfcursus "Het Schrijfdieet" vanaf 22 januari 2016

Vanaf 22 januari 2016 kun je bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen de nieuwste schrijfcursus "Het Schrijfdieet" volgen. Deze schrijfcursus is bedoeld voor iedereen die kampt met overgewicht en letterlijk en figuurlijk lichter wil leven. In deze schrijfcursus (die geen dieet voorschrijft!) schrijf je over je wensen, je struikelblokken en word je je bewust van je leefstijl. Ook ontdek je al schrijvende hoe je gewoonten kunt doorbreken en leer je luisteren naar je lijf. We schrijven ook over emotie-eten en de schoonheid van imperfectie. Al schrijvend wil ik je je eigen kracht en schoonheid laten ervaren, waardoor je je lichter gaat voelen, los van of je al dan niet gewicht verliest. 

cursus Schrijfdieet


Tussen het schrijven door deel ik ook mijn eigen opvattingen over gezond leven, zonder die te willen opdringen. Ik heb zelf ook te maken gehad met overgewicht en heb dit Schrijfdieet ontwikkeld omdat ik ervan baalde dat het steeds maar niet lukte om af te vallen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om patronen te doorbreken. Het schrijven heeft mij in elk geval heel erg geholpen en daarom wil ik het nu ook anderen laten ervaren. Ik hoop dat jij er net zo veel aan hebt als ik!

Het schrijfdieet bestaat uit 6 lessen van 2,5 uur, met minimaal vier en maximaal acht deelnemers. Tussen elke les zitten twee weken waarin je schrijft aan de hand van thuisopdrachten die je meekrijgt. 
Data: 22 januari, 5 en 19 februari, 4 en 18 maart en 1 april 2016.
Kosten: €150.

Aanmelden per e-mail of per telefoon: graag zo snel mogelijk, maar in elk geval vóór 15 januari.


Workshop: Japanse dichtvormen op woensdag 13 januari 2016

Op woensdag 13 januari kun bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen een workshop Japanse dichtvormen volgen. Van 10.30-13.00 uur schrijf je in Japanse stijl. Aan de hand van concrete, speelse schrijfoefeningen leer je diverse Japanse dichtvormen kennen en toepassen. Je schrijft korte stukjes tekst die je ook met elkaar deelt (als je wilt). Ter inspiratie maak je een wandeling van 30 minuten op eigen terrein: in de tuin, het mini-bos en langs het weiland. Je hebt geen schrijfervaring nodig. Neem zelf pen en papier mee. En indien nodig regenkleding en geschikte schoenen.

Kosten: €20,00 incl. twee koffie/thee met lekkers. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


Nieuwe excursie: Trage Tocht (donderdag 5 nov. 2015)

Hou je van schrijven en wandelen? Doe dan mee met de "Trage tocht" op donderdag 5 november 2015 van 10.15 - 12.30 uur. Graag om 10.00 uur aanwezig zijn! We vertrekken vanaf restaurant De Boschvijver (zie foto hieronder).

foto restaurant Boschvijver Apeldoorn (ingang restaurant De Boschvijver)

We maken een wandeling van 1,5 km in het stadspark Berg en Bos in Apeldoorn, met de natuur als reisgenoot. Het is een route waarbij je af en toe moet klimmen en dalen. Het pad is smal en niet geëffend en loopt langs een spreng. Je hebt goede wandelschoenen nodig.

wandeling Stadspark Apeldoorn (wandeling Stadspark Berg en Bosch)

Na 45 minuten gaan we schrijven, geïnspireerd door de wandeling, in restaurant De Boschvijver onder het genot van een drankje.

Meld je tijdig aan per e-mail of per telefoon. Er kunnen maximaal 10 mensen mee. Kosten: €20 inclusief twee consumpties.


Nieuw: levensverhalen schrijven

Na de zomer start ik met een reeks van vier workshops levensfragmenten schrijven: op vrijdag 25 september, 23 oktober, 27 november en 11 december 2015. Ik reik je telkens het onderwerp en de schrijfoefening aan, zodat jij je helemaal kunt richten op het opschrijven van herinneringen. Deze reeks van vier workshops kost € 60. Schrijf je vast in. Er zijn acht plaatsen! 


Vijfdaagse Schrijfretraite in het Dominicanenklooster in Huissen (GLD)

EnerVie Schrijfatelier organiseert een schrijfretraite “Innerlijk pelgrimeren” in de rustige sfeer van het Dominicanenklooster in Huissen (bij Arnhem) van zondag 6 december t/m donderdag 10 december 2015.

Wil je een paar dagen voor jezelf? Verstillen, tot rust komen, genieten en de kracht ervaren van het schrijvend bezinnen? Meedeinen op het ritme van het klooster en de mogelijkheid om naar de vieringen te gaan als je dat wilt (om 8.00 en om 18.30 uur). En genieten van heerlijke, verse maaltijden die deels biologisch zijn.

Dan is deze schrijfretraite wat voor jou! Ik bied de schrijfreis “Innerlijk pelgrimeren”, (route 1) aan.

Elke dag volg je één en soms twee schrijfworkshops. De rest van de tijd is er volop gelegenheid voor eigen invulling, zoals wandelen, schrijven, stil zijn, lezen.

Mensen gaan op pelgrimstocht omdat er (terugkerende) thema's in hun leven zijn of omdat er een fase in hun leven wordt afgerond of juist gestart. Terwijl je onderweg bent, geef je je hart en je hoofd de tijd en de rust om vragen te onderzoeken. Het is fijn om even niet afgeleid te worden door een drukke agenda en alle prikkels om je heen. Deze schrijfretraite is een pelgrimstocht op papier: door vijf dagen in alle rust, in het ritme van het klooster, al schrijvend te putten uit de bron van innerlijke wijsheid, in de stilte te zijn en te luisteren naar de stem van je hart, vind je de weg terug naar je unieke zelf. Schrijven om te ontdekken wie je bent en wilt zijn. En te luisteren naar je hart.

De schrijfretraite: een prachtige manier om aan de hand van concrete schrijfoefeningen jouw eigen thema's te onderzoeken. Gun jezelf deze ontspannen manier van reizen door je innerlijke landschap. En geniet van de sfeer en de stilte van het klooster.

Voor het volledige programma en aanmelden, zie de uitgebreide informatie bij het Aanbod.

luchtfoto klooster Huissen (het klooster)


Nieuw: Training "Schrijvend begeleiden" © start in 2015

De nieuwe training "Schrijvend begeleiden" voor professionals, die het reflectief schrijven als instrument willen inzetten in de begeleiding van individuen of groepen.

Deze driedaagse training is bedoeld voor iedereen die mensen individueel of in groepsverband begeleidt of wil gaan begeleiden en het reflectief schrijven daarbij als instrument wil (leren) inzetten. Je kunt daarbij denken aan (aankomende) coaches, loopbaanbegeleiders, maatschappelijk werkers, pastoraal werkers, supervisors, therapeuten, etc. 

De training duurt drie dagen en wordt voor de eerste keer gegeven op vrijdag 29 mei, 12 juni en 26 juni 2015 van 10.15 - 16.45 uur. Deze training is nu vol, maar je kunt je wel al opgeven voor de volgende. De volgende training is gepland op vrijdag 20 november, 4 en 18 december 2015. Wacht niet te lang, want de eerste plekken zijn al gevuld! 

Meer weten? Kijk dan bij het Aanbod voor meer informatie. Je kunt je aanmelden bij Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.

EnerVie Schrijfatelier - schrijfworkshop


Data voor basiscursus (en proefles) "Luisteren naar je pen" in 2015 bekend

De eerstvolgende Basiscursus "Luisteren naar je pen" start in 2015 op donderdag 5 maart, de voorafgaande proefles is op donderdag 5 februari. De zes cursusdagen in het voorjaar zijn op: 5, 12, 19, 26 maart, 2 en 9 april 2015.

De tweede basiscursus in 2015 start op vrijdag 2 oktober (proefles op vrijdag 18 september). De zes cursusdagen in het najaar zijn op: 2, 9, 16, 30 oktober, 6 en 13 november 2015.

Bij Aanbod lees je meer over deze basiscursus. Je kunt je aanmelden bij Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


De volgende Schrijf-vakantie-midweek in 2015 al gepland! (7 t/m 10 sept. 2015)

Vanwege de fantastische ervaring dit jaar, heb ik besloten ook volgend jaar weer naar het prachtige landhuis in Noordoost Twente te gaan voor een nieuwe Schrijf-vakantie-midweek. Lees bij ervaringen wat een paar deelnemers van dit jaar er van vonden. We gaan naar dezelfde locatie met een nieuw thema en nieuwe, inspirerende workshops. Bovendien zijn in 2015 alle diners inbegrepen en zijn er twee korte schrijfmomenten toegevoegd in de avond om te reflecteren op de dag. Bij het kopje Aanbod lees je meer over deze midweek van schrijven én vakantie! Wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol!

Je kunt je aanmelden bij Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.

woonkamer landgoed Mosbeek Twente (woonkamer landgoed De Mosbeek in Twente)


Schrijven vanuit de Bron

Vanaf september kun je bij EnerVie Schrijfatelier elke maand een schrijfworkshop volgen onder de noemer “Schrijven vanuit de Bron”, geïnspireerd door een kanjer in “omdenken”, iemand die verhalen kon vertellen die je aan het denken zette: Jezus. 
Elke workshop staat één uitspraak van Hem centraal. Je schrijft hierover aan de hand van korte schrijfoefeningen. Wat hebben deze woorden jou nu te zeggen? Wat kun je ermee? In de workshops wordt geschreven en teksten die geschreven zijn, worden gedeeld (als je dat wilt), zoals je dat bij EnerVie Schrijfatelier gewend bent. Elke workshop kan ook apart gevolgd worden.
Voor iedereen, ook niet-christenen, die eens met andere ogen naar zichzelf en de wereld wil kijken en open staat voor de bijbel als inspiratiebron. In de agenda vind je de data voor 2014. De data in 2015 volgen na de zomer.


Nieuwe schrijfcursus: Ruimte in huis, hoofd en hart (start 13 jan. 2015)

Ik ben op dit moment bezig met “ontspullen”. Sinds half mei doe ik elke dag 10 dingen weg en schrijf er kort over! Heerlijk is dat. Na vijf weken merk ik dat ik meer rust in mijn hoofd krijg en mijn hart weer de ruimte neemt om van zich te laten horen. En natuurlijk is het lekker opgeruimd in huis! Ik ben erg benieuwd of jullie ook die behoefte hebben. Wanneer je een fijne manier zoekt om dit te doen, meld je dan aan. Ik wil je uitnodigen voor een schrijfcursus van vier wekelijkse lessen van 2 uur, waardoor je ruimte krijgt in huis, hoofd en hart!

Thuis ruim je een aantal dingen per dag op (je bepaalt zelf hoeveel en waar), je maakt elke dag een foto van de spullen die je wegdoet en je schrijft erover aan de hand van schrijfoefeningen die je mee naar huis krijgt. In de lessen delen we teksten en schrijven we over onze ervaringen. Samen ontspullen én schrijven! Meld je aan als je zin hebt om mee te doen.

Kosten: € 60 voor vier lessen, schrijfoefeningen voor thuis en tips om ruimte in huis, hoofd en hart te creëren.

Data: vier dinsdagochtenden van 11.00 - 13.00 uur op: 13, 20 en 27 januari en 3 februari 2015.


EnerVie Schrijfatelier viert haar driejarig jubileum!!

In april bestaat EnerVie Schrijfatelier precies drie jaar. In 2012 ben ik gestart met het geven van de basiscursus "Luisteren naar je pen". In mei ben ik gestart met mijn eerste Schrijfcafé Apeldoorn, dat dus nu ook drie jaar bestaat. Het geeft me zoveel voldoening te zien wat schrijven voor mensen betekent. Daar doe ik het voor! Het schrijfcafé is dé ideale plek om kennis te maken met het creatief dagboekschrijven.

Daarom vier ik feest - samen met alle schrijfcafé bezoekers die op woensdag 29 april of op 27 mei komen.
Iedereen die voor het eerst naar het Schrijfcafé Apeldoorn komt, krijgt 3 euro korting en betaalt slechts €11 in plaats van €14. Dit is inclusief twee koffie/thee met lekkers. Voor de vaste bezoekers heb ik een presentje.

In april is het thema "alle tijd", wat mooi past omdat het in de vakantie valt. In mei wil ik een feestelijk thema kiezen. Dit thema maak ik bekend in de reminder die ik je de vrijdag ervoor stuur (als je op de mailinglijst staat). Wil jij ook een reminder? Een berichtje aan mij is voldoende.

Ik hoop natuurlijk dat mijn vaste schrijfcafé-bezoekers, maar ook nieuwe mensen naar het schrijfcafé in april en mei gaan komen om dit mooie moment samen met mij te vieren! Want gedeeld plezier is dubbel plezier!
Ik zou het erg fijn vinden als je je zou aanmelden per e-mail of per telefoon.


Weer een schrijfdag in abdij Benedictushof, Egmond-Binnen (30 jan. 2015)

Op vrijdag 30 januari van 10.00 – 16.00 uur begeleid ik weer een schrijfdag in de prachtige abdij van Egmond-Binnen: de Benedictushof! Deze schrijfdag wordt georganiseerd in het kader van de maand van de spiritualiteit in januari 2015 die als thema heeft: "het gelukkige lichaam". De schrijfdag heeft dan ook als titel: "Je lichaam als wegwijzer naar geluk". 

Aanmelden gaat via de benedictushof. Zie www.benedictushof.nl onder het kopje "cursusprogramma", en dan onder "cursussen en workshops".
Kosten: €55 inclusief lunch.
Je hebt voor deze schrijfworkshops geen schrijfervaring nodig. Neem zelf een pen en een schrift/papier mee.
Hieronder lees je meer over de inhoud.

foto abdij Egmond-Binnen (de abdij)

Schrijfdag: Je lichaam als wegwijzer naar geluk

Wat je denkt, voelt en lichamelijk ervaart, staat met elkaar in verbinding. Door naar je lichaam te luisteren, kun je ontdekken wat écht nodig is en welke keuze je het beste kunt maken. Ook je gedachten zijn van invloed op “een gelukkig lichaam”, het thema van de maand van de spiritualiteit in 2015.

In twee inspirerende workshops van twee uur ga je - aan de hand van korte schrijfoefeningen -  al schrijvend aandacht geven aan wat jouw lichaam je te zeggen heeft. En krijg je ook schrijfoefeningen om je geest tot rust te brengen en om je te voeden met liefdevolle gedachten. Het zijn handreikingen die je in staat stellen om jouw lichaam van binnenuit gezond en gelukkig te houden/maken, omdat al schrijvend de spanning vermindert en je momenten creëert waarin je rust en vreugde kunt ervaren.

Tussen de middag schuif je aan voor een heerlijke lunch die door de Benedictushof wordt verzorgd. Ook heb je dan tijd om even door de kloostertuin te wandelen of een kijkje te nemen in de prachtige abdijwinkel vol boeken, cd's, kaarsen, iconen, geschenken e.d.

Zeker een dag om je lichaam gelukkig te maken!


Extra proefles voor Basiscursus "Luisteren Naar Je Pen" op 23 sept. 2014!

Wegens grote belangstelling heb ik besloten om op dinsdag 23 september een tweede proefles te geven in de middag van 14.30 - 16.30 uur. In deze proefles kun je "proeven" aan een aantal schrijftechnieken die je in Luisteren naar je pen gaat leren en leg ik uit wat de cursus inhoudt.
Deze proefles kost 15 euro, die je retour krijgt als je de basiscursus Luisteren naar je pen gaat doen. 

De basiscursus start op dinsdag 7 oktober en bestaat uit 6 lessen van 10.30 - 13.00 uur, die elke week op dinsdag plaatsvinden (niet in de herfstvakantie). Mocht deze cursus vol zitten, zal ik ook in de middag een basiscursus organiseren van 14.00 - 16.30 uur op dezelfde dagen.

Als je belangstelling hebt voor de proefles of je meteen wilt aanmelden voor "Luisteren naar je pen", neem dan even contact met me op per e-mail of per telefoon.


Workshop "Ontmoetingen in het labyrint" blijft

De workshop "ontmoetingen in het labyrint" die is ontwikkeld als excursie voor "innerlijke pelgrims" is zo goed ontvangen, dat ik heb besloten om hem in mijn vaste aanbod op te nemen. Ik zal deze workshop twee keer per jaar gaan aanbieden. De eerstvolgende is op donderdag 6 november 2014. Er kunnen maximaal 6 deelnemers meedoen, dus geef je tijdig op!


April 2014: een feestmaand vol feestelijke aanbiedingen!

April wordt een feestmaand! Omdat ik dan 50 jaar word, wil ik 50 klanten van EnerVie Schrijfatelier die zich in de maand april inschrijven voor een workshop, cursus of Schrijfweekend verrassen met leuke kortingen, gratis workshops, presentjes of extraatjes. Ook als je al hebt aangegeven een cursus bij mij te willen gaan doen, maar je nog niet hebt ingeschreven, mag je meeprofiteren van deze actie! En als je wat minder te besteden hebt, kun je deze maand misschien wel iets vinden wat binnen de mogelijkheden valt.
Meer weten? Vraag de nieuwsbrief aan met alle details van deze feestelijke aanbiedingen!


Opbrengst laatste Schrijfcafé in 2013 voor Filipijnen

Het laatste schrijfcafé van 2013 is op 27 november en heeft als thema “Licht”. De gehele opbrengst hiervan gaat naar Compassion voor de Filipijnen. Deze stichting richt zich op armoedebestrijding bij kinderen.

Filipijnen op kaart


Nieuwe tweedaagse workshop Carpe(n) Diem

Op dinsdag 7 en 14 februari 2014 van 10.30- 13.00 uur geef ik een tweedelige workshop om al schrijvend rust en mildheid te ervaren. Je kijkt met een onbevangen pen naar jezelf en je omgeving. Omdat je elke dag wel iets moois kunt vinden dat geplukt wil worden! De workshop van twee dagdelen wordt in Vaassen gegeven en kost € 55 incl. schrijfoefeningen voor thuis en koffie/thee met lekkers.
              afgebeelde tekst: carpen_diem


EnerVie geeft gratis workshop op dag van de mantelzorgers (9 nov. 2013)

EnerVie Schrijfatelier verzorgt zaterdag 9 november een gratis workshop op de dag van de mantelzorg én staat hier de hele dag met een informatiestand. Ik vertel je alles over dagboekschrijven en verkoop bijpassende boeken, kaarten en schriften. Deze dag duurt van 10.15 - 15.00 uur in het Kristal aan de Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Het Kristal is een unieke bron van ontmoeting en beleving voor iedereen. Een bijzonder gebouw in het hart van de nieuwe wijk Zuidbroek in Apeldoorn. Dus: ben je mantelzorger in Apeldoorn, meld je dan voor 1 november aan bij Steunpunt Mantelzorg, De Kap, 055- 52.95.527 of kijk op www.dekap.nl. Het volledige programma van deze dag vind je hier als pdf-document.

gebouw Het Kristal in Apeldoorn (gebouw Het Kristal in Apeldoorn)


Gratis workshop in Epe voor mantelzorgers (19 sep. 13)

EnerVie Schrijfatelier verzorgt donderdag 19 september een gratis workshop op de ontmoetingsochtend voor mantelzorgers van 10.30 - 12.00 uur in het Kulturhus EGW, Ds Prinszaal aan de Stationsstraat 25 in Epe. Aanmelden kan via Stichting Welzijn & Ondersteuning in Epe, telefoonnummer 0578 620988 bij Gerrita Elskamp of via gerrita.elskamp@swoepe.nl

foto Kulturhus in Epe (Kulturhus EGW (= Eper Gemeente Woning) in Epe)


EnerVie op Vrijetijds- en cursusmarkt Coda Apeldoorn (31 aug. 13)

EnerVie Schrijfatelier staat op zaterdag 31 augustus op de Vrijetijds- en cursusmarkt bij CODA in Apeldoorn met informatie over alle schrijfactiviteiten. Als je je die dag aanmeldt voor Luisteren naar je pen of Innerlijk pelgrimeren, ontvang je een cadeaubon voor het Schrijfcafé t.w.v. €12,50. Kom langs zodat we even kunnen kennismaken!
Je vindt me op de begane grond, stand 103. De markt duurt van 10.00 - 16.00 en de toegang is gratis!

foto van bibliotheek CODA in Apeldoorn (CODA bibliotheek in Apeldoorn)


Ga je mee uitwaaien op Ameland? Schrijven tussen zandkastelen en luchtkastelen ...

Hou jij ook zo van de Waddeneilanden? Van zee, rust en ruimte? En hou je van schrijven?

Ga dan mee naar Ameland! (13 t/m 15 sept. 2013)

Programma:
Vrijdag (13-09-2013) tussen 15.30 en 16.30 uur kom je aan. Op de vrijdagavond, zaterdagochtend en -avond en op zondagochtend zullen we al schrijvend uitwaaien, luchtkastelen bouwen, schatgraven en luchtkastelen bouwen. Op zaterdagmiddag heb je de middag vrij om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen of je terug te trekken. Op zondagmiddag na de lunch ga je rond 14.00 weer huiswaarts (of kijk je nog lekker even op het eiland rond!).

Accommodatie:
Je verblijft in een viersterren landhuis met 6 slaapkamers, drie badkamers, een sauna, een zonnebankruimte en een ruim terras. Je hebt een tweepersoonskamer voor jou alleen, tenzij je graag met een vriendin samen een kamer deelt. De groep bestaat uit 5 tot 8 vrouwen.

Kosten:
€ 390 per persoon (en als je een kamer wilt delen: € 290), inclusief 2 overnachtingen, 2 x ontbijt, 2 x lunch, 1 x eenvoudige avondmaaltijd, onbeperkt koffie en thee, bedlinnen en handdoekenset en 4 schrijfworkshops onder begeleiding van Hanny Kuijer. Betaling vindt plaats direct na aanmelding. De reiskosten en het avondeten op zaterdag zijn voor eigen rekening.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.

uitzicht over duinen en strand op Ameland (uitzicht over duinen en zee op Ameland)


Korte cursus: "Schrijven vanuit je hart" voor mensen met kanker te maken hebben/hadden

Schrijven vanuit je hart: een korte cursus van 3 lessen voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Deze wordt gehouden in het inloophuis in Apeldoorn van Stichting 'kLEEF!. In deze korte cursus leer je de basis van het creatief dagboek schrijven.

Data: donderdag 6, 13 en 20 juni 2013 van 14:00 tot 16:00 uur.
Adres inloophuis:
Vosselmanstraat 4, 7311CL Apeldoorn.

Stichting ’kLEEF! met haar "Roparunhuis Auke van der Veen" is een ontmoetingsplaats voor iedereen in de regio Apeldoorn die, op wat voor een manier dan ook, te maken heeft (gehad) met kanker.

foto inloophuis stichting 'K leef! (het inloophuis van Stichting 'kLEEF! in Apeldoorn)


Eerste PelgrimSCHRIJFwandeling!

Op 19 maart 2013 vond de eerste PelgrimSCHRIJFwandeling van 5 km plaats. De volgende is in oktober 2013 en maart 2014. Er was veel belangstelling voor deze eerste wandeling over de hei en door het bos. Je wandelt in stilte en krijgt onderweg bij 8 bankjes een schrijfopdracht. De volgende PelgrimSCHRIJFwandeling is in oktober. Je kunt de PelgrimSCHRIJFwandeling ook als groepje (4 tot 12 personen) reserveren. Er wordt dan een datum naar keuze worden gepland. De wandeling gaat alleen door bij droog weer. Hij kost € 10 per persoon, inclusief 1 koffie/thee.

Meer informatie vind je bij Aanbod. Aanmelden kan per e-mail, per telefoon.


De eerste pelgrimstocht is al schrijvend vertrokken op 7 maart 2013 

De innerlijke pelgrimstocht is begonnen op 7 maart! De tassen staan gepakt...

Wil je ook de cursus "Innerlijk Pelgrimeren" volgen? In oktober start er weer een groep. Meld je nu al aan om zeker te zijn dat je mee kunt! Bij je aanmelding geef je aan op welke dag je kunt. Afhankelijk van de aanmeldingen plan ik dan een dag waarop we de schrijfreis in oktober gaan maken en kun je je definitief opgeven.

Kun je niet wachten? In mei start ik weer een basiscursus "Luisteren naar je pen" van 9.00 - 11.30 uur op een nader te bepalen dag van de week (dinsdag, donderdag of vrijdagochtend). Het is een mooie voorbereiding op "Innerlijk Pelgrimeren", maar ook gewoon leuk om kennis te maken met het creatief dagboekschrijven.

Foto: De tassen zijn gepakt voor de pelgrimstocht van EnerVie (de tassen zijn gepakt voor de pelgrimstocht)


Shodo Schrijfcafé in Alkmaar op dinsdag 15 januari 2013 verzorgd door Hanny Kuijer

Het Shodo Schrijfcafé van Christine de Vries in Alkmaar bestaat sinds januari 2006 en wordt iedere derde dinsdagochtend van de maand in het grand café 't Gulden Vlies in Alkmaar gehouden. Op 15 januari 2013 begeleidt Hanny Kuyer de ochtend. Op 19 februari 2013 hoopt Christine er zelf weer te zijn. Of kom een keertje naar het Schrijfcafé in Apeldoorn.

foto café Gulden Vlies in Alkmaar (café 't Gulden Vlies te Alkmaar)


Workshop dagboekschrijven bij jou thuis  

Wanneer je in de regio woont (max. 45 min. reistijd) kom ik op verzoek bij jou thuis een workshop dagboekschrijven van twee uur geven. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van een verjaardag of een vriendinnen-uitje. Dat kan overdag en eventueel ook in de avond. Er moeten minimaal 4 gasten zijn. Je kunt me bellen om de mogelijkheden te bespreken en kennis te maken.
Kosten: € 15,00 per persoon (reiskosten in overleg, afhankelijk van de afstand). De jarige krijgt een presentje.

Wanneer je nog niet bekend bent met deze manier van schrijven en eerst zelf wilt ervaren hoe het is om zo'n workshop te volgen, raad ik je aan een keertje naar het Schrijfcafé Apeldoorn te komen.

foto Hanny Kuijer geeft uitleg over de cursus.


Vanaf maart 2013: Innerlijk pelgrimeren

Na de start van de basiscursus dagboekschrijven “Luisteren naar je pen” in mei 2012, komt er nu een vervolg! Vanaf maart van 2013 biedt EnerVie Schrijfatelier de cursus “Innerlijk pelgrimeren” aan. In deze creatieve schrijfcursus ga je – alleen en samen met anderen – op reis naar je hart. Deze pelgrimstocht leg je niet te voet of met de fiets af, maar met je pen!

Bij een pelgrimstocht gaat het er niet om een heiligdom van steen te bereiken, maar om stap voor stap terug te gaan naar je eigen hart om rust en wijsheid te vinden. Ooit was die verbinding met ons hart heel natuurlijk en vanzelfsprekend. In onze huidige wereld is het veel moeilijker stil te staan bij wat ons raakt, welke gevoelens we hebben en welke dromen en ingevingen we ontvangen. We zijn steeds meer gaan luisteren naar wat de buitenwereld ons aanreikt. We hebben gaandeweg de kunst van het luisteren naar de stem van ons hart verleerd.

Als innerlijke pelgrim leer je je open te stellen voor de taal van je hart, te luisteren naar de zachte fluisteringen en je te laven aan de bron van rust, kracht en wijsheid die in je is. En zo kom je thuis bij jezelf.

Onderweg is er aandacht voor thema's als vertrek, reisgenoten, bagage, verlangens, waarnemen, je eigen ritme hervinden, op adem komen, verdwalen en thuiskomen. Hoe? Via originele schrijfoefeningen vol verrassingen!

De cursus bestaat uit 6 dagdelen van 2,5 uur en start in maart 2013. De exacte startdatum heb ik nog niet vastgelegd, omdat ik deze laat afhangen van de wensen van de deelnemers. Als je interesse in deze cursus hebt, vraag ik je om mij (vrijblijvend) te laten weten welke dag in de week jouw voorkeur heeft. Dat kan per e-mail of per telefoon. Op basis van de reacties bepaal ik op welke dag van de week de cursus plaats zal vinden.

Kosten: € 175 pp, inclusief koffie/thee en exclusief het boek "Innerlijk pelgrimeren" geschreven door C. de Vries. Dit boek wordt tijdens deze cursus gebruikt en kan via EnerVie Schrijfatelier worden besteld (€ 19,50).

kaft boek: Innerlijk Pelgrimeren


Nieuw: schrijfochtend voor oud-cursisten “luisteren naar je pen”!

Vanaf 19 september 2012 kun je bij EnerVie Schrijfatelier elke derde woensdag van de maand terecht voor een schrijfochtend, wanneer je – waar of bij wie dan ook – de basiscursus “luisteren naar je pen” hebt gevolgd.
Met maximaal 8 dagboekschrijvers gaan we twee uurtjes gezellig schrijven over een bepaald thema. We maken uiteraard gebruik van alle technieken die je bij “Luisteren naar je pen” hebt geleerd, maar er zullen ook nieuwe schrijfoefeningen worden aangereikt.
Wanneer je het fijn vind om anderen te ontmoeten die van dagboekschrijven houden en samen te schrijven, meld je dan aan via de mail of per telefoon.

Locatie: EnerVie Schrijfatelier in Vaassen

Wanneer: elke derde woensdag van de maand van 10.30 – 12.30 u (inloop vanaf 10.15 u) - bij minimaal 3 aanmeldingen.

Kosten: € 12,50 pp (graag contant) inclusief koffie/thee

Meenemen: pen en papier


Vier keer per jaar de EnerVie nieuwsbrief  

EnerVie nieuwsbrief no. 1

Vanaf juni 2012 geeft EnerVie vier keer per jaar een nieuwsbrief uit. Deze kunt u als PDF-document downloaden. Wil je de digitale nieuwsbrief voortaan graag per email ontvangen? Mail of bel Hanny dan even.


EnerVie in de krant De Stentor     

Op 27 april verscheen er een interview met Hanny Kuijer over haar nieuwe activiteiten: de cursus "Luisteren naar je pen" en het Schrijfcafé in Apeldoorn. Klik hier voor het artikel.


Hanny Kuijer nu ook op LinkedIn

LinkedIn is een netwerksite waarmee mensen contacten kunnen leggen en relaties onderhouden. Maar je kunt er ook een baan of een medewerker vinden. Via LinkedIn kun je potentiële klanten op jezelf attenderen. Klik hier om mijn profiel op LinkedIn te bekijken.

LinkeDin logo


EnerVie verhuisd naar Gelderland

Waterstraat 17 te Vaassen

EnerVie is in 2008 verhuisd naar Vaassen op de Veluwe.

Het nieuwe adres is:
Waterstraat 17
8172 ED Vaassen

 


banner Enervie


Actueel  Agenda  Aanbod  Boek  Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact


 

Klik hier om terug te keren naar de openingspagina

Klik hier om de privacyverklaring van EnerVie te lezen

© 2017-2024 EnerVie Schrijfatelier

 

 

 

 

workshop cursus basiscursus persoonlijke groei Hanny Kuijer Kuyer Kuier Kuiper biografie schrijven schrijfcafé schrijfworkshop schrijfactiviteiten luisteren naar je pen deel 2 dagboekschrijven creatief schrijven reflectief schrijven creatief dagboekschrijven innerlijk pelgrimeren pelgrimage schrijvend op weg naar je hart herinneringswaaier maken herinneringen elfje rondeel haiku open zin woordgedicht spiegelelfje kettingelfje spiegelschrift dagboek dagboek als spiegel EnerVie schrijfatelier Shodo Christine de Vries sprinten brief dialoog monoloog vriendinnenuitje Klein Berlijn Stadscafé Apeldoorn Vaassen Epe levensverhaal cadeaubon kadobon vrouw jubileum uitje hobby rust reflectie bezinning jezelf ontdekken ontdekkingsreis Santiago de Compostela pelgrimsreis pelgrim labyrint lopen vingerlabyrint Waterstraat schrijftechnieken introductieworkshop boek Heerlijk Schrijven Schrijvend jezelf ontdekken EnerVie Uitgeverij ISBN 978-90-827876-0-3 9789082787603 Schrijfvakantie midweek vakantie schrijfretraite rouw rouwverwerking Hilda Pelgröm Pelgrom Uitvaarten illustratie Hilde Reurink illustrator tekening levensverhaal levensverhalen levensfragmenten schrijven schrijfcoach professional Schrijvend Begeleiden Begeleidend schrijven schrijfbegeleider begeleider terapie therapie helend therapeutisch burnout burn-out werkboek psycholoog kanker Schrijven vanuit de Bron Bijbel bijbel christelijk God Jezus Christus Heilige Geest Cobie Coby Kremer Wilma Poolen Polen Het schrijfhandboek handboek Saskia de Bruin Bruyn Wendy Smit Smid