logo EnerVie   EnerVie Schrijfatelier         banner Enervie


Actueel  Agenda  Aanbod  Boek  Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact

foto van Hanny Kuijer, gecertificeerd trainer dagboekschrijven


Ervaringen van cliënten van EnerVie Schrijfatelier

Cliënten die mee hebben gedaan met een van de activiteiten van het Schrijfatelier. Hieronder lees je hun ervaringen, zoals zij deze zelf beschreven.

 

Cliënten die mee hebben gedaan met een van de activiteiten van het Schrijfatelier. Hieronder lees je hun ervaringen, zoals zij deze zelf beschreven.


Maartje over de cursus: "Levensverhalen, over toen en daar..."

Levensverhalen schrijven, het klinkt zo moeilijk, maar met de schrijftechnieken die Hanny aanbiedt verzamel je zo maar een schrift vol fragmenten die je een verrassend inkijkje geven in je eigen leven. Niet saai en langdradig maar fris en levendig. Helemaal geïnspireerd heb ik er zowaar vertrouwen in dat ik het kan en ben ik thuis gelijk maar door gegaan.


Hannie over de rouwverwerkingscursus: "Ik zal altijd ergens bij je zijn"

"Ik heb heel veel gehad aan de drie keer over rouw, en ben Hanny en Hilda dan ook dankbaar voor de mooie en inspirerende ochtenden. O.a. het lopen van een labyrint raakte me erg, door in je lijf te ervaren hoe de weg was en de weg die nu voor je ligt en hoe fijn als je daar een warm mens tegenkomt. En ook de begeleiding bij een gedicht of bij het schrijven van de brief aan mijn overleden man, zijn heel heilzaam voor me geweest."


Willem over "Het Schrijfdieet":

"Ik heb het Schrijfdieet gevolgd met twee doelen: overgewicht verminderen en geestelijk minder zwaartillend worden. Heel goed vind ik dat Hanny elke deelnemer de volle ruimte geeft om zichzelf te zijn. Ik heb mijn eigen mogelijkheden daardoor scherper leren zien. Ook het delen met elkaar is een heel sterk middel om een beter inzicht in het onderwerp te krijgen. Het allerbelangrijkste vind ik dat deze werkwijze een structurele doorwerking heeft. Na beëindiging van de cursus blijf je bezig op de ingeslagen weg. Ik kan je aanraden jezelf zo'n cursus te gunnen! Voor mij heeft deze cursus goed gewerkt en zal ook nog lang doorwerken."


Margot over de training "Schrijvend begeleiden":

"Inspirerend, motiverend en met plezier. Dat was voor mij de training Schrijvend Begeleiden. Naast individueel heb ik ook geleerd (en geoefend) om in een groep reflectief schrijven in te zetten. Zó leuk om te doen. Vanwege het inzicht dat ik kreeg door zelf schrijfoefeningen op te zetten en uit te werken. Ook heel prettig om tegelijk een kijkje te krijgen in de 'keuken' van Hanny. Zij geeft trouwens heel veel tips en een prachtige en tot in de puntjes toe verzorgde informatiemap. Ik vind het een mooie aanvulling op mijn werk als lichaamsgericht therapeut."


Frans over de vijfdaagse schrijfretraite "Innerlijk pelgrimeren" in het Dominicanenklooster in Huissen:

"Het was een inspirerende retraite. Een hele andere manier dan alleen maar stil zijn. Door het schrijven kom ik steeds dieper bij mijn eigen ik. Wat me bezig houdt en hoe ik daarmee om ga. De kilometers waren voor mij een openbaring. Had niet gedacht dat het zo makkelijk zou gaan. De afwisseling en de boeiende leiding van Hanny deden de rest. Een prachtige ervaring waardoor ik voorlopig weer meer kleur aan mijn leven kan geven."


Jenny over de vijfdaagse schrijfretraite "Innerlijk pelgrimeren" in het Dominicanenklooster in Huissen:

"Voor mij was de schrijfretraite een verdiepende ervaring én een heel nieuwe ontwikkeling diende zich aan. Altijd denken niet creatief te zijn, is in de retraite omgebogen naar nieuwsgierig 'kijken wat er ontstaat'? Nu ben ik aan het tekenen en kleuren geslagen :-) De verdieping zat vooral in een thema wat al heel lang speelt. Door de verschillende schrijftechnieken was het voor mij mogelijk om van heel brede aandacht naar veel meer de diepte te gaan. Mijn grote favoriet waren en zijn de elfjes. Ik gebruik ze nu dagelijks om ervaringen kort en krachtig samen te vatten. De retraite kende een mooie opbouw en was duidelijk een pelgrimage naar mijn hart. Onder de bezielende begeleiding van Hanny! Dank! Schrijven vergezelt me nu op mijn pad...."


Hannie over cursus "Ruimte in huis, hoofd en hart":

"Niet verwacht en toch gekregen. Eigenlijk had ik een hekel aan opruimen en stelde het alsmaar uit. Door alle tips van Hanny en vooral ook de verhalen van de mede cursisten kreeg ik zelfs plezier in opruimen! Vooral de terugkomdag was nodig, het proces is in gang gezet, ik krijg nu inzicht en structuur."


Nelleke over cursus "Ruimte in huis, hoofd en hart":

"Gedurende 6 weken bezig zijn met opruimen en hierover schrijven, is dat leuk? Ja, kan ik uit de grond van mijn hart zeggen. De cursus gaat over bewustwording maar is tegelijkertijd heel praktisch. Dat zorgt voor opgeruimde plekken in huis maar ook vooral in je hoofd! En wat een herkenning en wat fijn dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt. Hanny weet het allemaal heel mooi aan te sturen en in goede banen te leiden. Dat is ook nodig want met een groepje vrouwen wordt het gauw gezellig, zeker als je in een fijne ruimte zit met koffie en koekjes. Hanny, heel erg bedankt, ik heb er veel aan gehad!"


Hannie over de Schrijf-vakantie-midweek: 
"Vierdaagse schrijven in Twente: in een mooie boerderij, met eigen kamer. Rust en ruimte deed me goed. Geïnspireerd door Hanny en al haar oefeningen. Zo kom je dichter bij je ziel. Samen met acht vrouwen. Door het voorlezen van het eigen schrijfsel snel vertrouwd met elkaar. Ik ging heel blij terug naar huis."


Conny over de Schrijf-vakantie-midweek: 

"Direct toen ik deze midweek aangekondigd zag, kreeg ik er zin in. Spontaan aangemeld, en geen moment spijt gehad! We hebben allerlei schrijfoefeningen gedaan, maar ook plezier gemaakt, naar elkaar geluisterd, samen gegeten, en genoten van buiten zijn en het leuke stadje Ootmarsum. Het was een heel diverse en erg fijne vakantie!"


Tjitske over de Schrijf-vakantie-midweek:

"Wat een heerlijke schrijfweek! Leuke groep vrouwen, prachtige locatie en omgeving. En mooie verrassende schrijfworkshops van Hanny. Door haar goede zorgen en aandacht voor iedereen was het ook echt vakantie! Beetje heimwee nu en het borrelt van de inspiratie!"


Ankie over Innerlijk Pelgrimeren:

"Innerlijk pelgrimeren heeft me heel veel goeds gebracht. Wat je allemaal over jezelf ontdekt gaandeweg de tocht vind ik ongelofelijk. Deze tocht maak je helemaal zelf. En toch ben je niet alleen. Hanny en mijn medepelgrims hebben me veel mooie momenten gegeven door naar elkaar te luisteren, samen te delen en prachtige gedichtjes te maken. Tijd maken voor jezelf, een excursie doen, het is heerlijk. Het heeft mijn leven zo verrijkt."


Hannie over Innerlijk Pelgrimeren:

"Op dit punt in mijn leven kan ik geen echte pelgrimstocht maken, het was wel lange tijd een droom. De innerlijke pelgrimage , 6x bij Hanny, heeft me erg veel gebracht aan inspiratie en zelfkennis. Het was een echte reis met vertrek, nadenken over wat er in je rugzak meeging, ontmoetingen en oefenen in vertraging. Het huiswerk, thuis kilometers schrijven en reflectie, ging haast vanzelf. De ontmoeting met de mede pelgrims gaf veel plezier, herkenning en ontroering. En verbazing over de mooie gedichtjes die we zomaar schreven."


Silvia over de cursus Carpe(n) Diem:

"Verrassend, omdat ik met de pen toch net even andere dingen van mezelf naar boven haal dan dat ik met woorden zou hebben gedaan. Vooral de ''frisse blik'' heeft mij verbaasd. Het was niet alleen lachen om mijn gedachtenkronkels, maar ook een mooie krachtige positieve spiegel van mijzelf. Het samenvatten van een verhaal in 11 woorden (een elfje) blijft een hele mooie methode. Het biedt een houvast voor ieder nieuw begin. Carpe(n) Diem. Dank je wel. Ik heb genoten!"


Conny over de online-kennismakingscursus creatief dagboekschrijven:

"Door op deze manier te schrijven worden veel kanten belicht, komt er veel boven, gaat het diep, wordt het soms emotioneel en is het gisteren aanleiding voor een diepgaand gesprek geweest. Wat me vooral opviel is dat het zo enorm leuk is, afwisselend, mooie dingen komen boven, fijne manier om zaken te verwerken. Deze cursus heb ik al aan iemand aangeraden, maakt veel in me los, zorgt ervoor dat ik er naar uit zie om te gaan schrijven. Geeft helderheid over situaties die knooppunten leken."


Joke over Luisteren naar je pen:

"Zojuist heb ik de cursus "Luisteren naar je pen" afgerond bij Hanny. Ik had er geen idee van wat ik kon verwachten en ik was dan ook heel benieuwd. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een ontzettend leuke cursus heb gevonden. Hanny heeft me veel schrijfwijzes geleerd, waarvan ik het bestaan wel wist maar niet hoe ze opgebouwd worden. De cursus was heel speels, vrij, creatief en leerzaam. Heel laagdrempelig, verrassend en vooral.....ongedwongen. Alles is goed wat je schrijft, je kunt geen fouten maken waardoor je je heel vrij voelt. Ik kan de cursus aan iedereen aanraden. Hanny heeft mij met het schrijfvirus besmet en daarom ga ik in maart bij haar naar de cursus "Innerlijk pelgrimeren".


Else over het Schrijfcafé:

"Mooi om te zien hoe je in kleine stapjes bewust wordt van wat je bezig houdt. Niet verzanden in oeverloos lang schrijven, maar steeds korte stukjes waarmee bij elke stap meer duidelijk wordt wat je echt belangrijk vindt. Zo leuk! Ik had er echt plezier in, en ontdekte steeds meer bij mezelf."


Betsy over het Schrijfcafé:

"Verrassend, hoe makkelijk je tot schrijven komt. Het voorlezen van de teksten, zonder elkaar commentaar te geven, zorgt er voor dat ik me vrij voel en dicht bij mezelf kan blijven. En het is nog gezellig ook!"


Jeanne over Luisteren naar je pen:

"In een ontspannen, vriendelijke sfeer spelen met de Nederlandse taal. Schrijfopdrachten, waarin ook persoonlijke ervaringen aan bod komen. Een aanrader!"


Riet over Luisteren naar je pen:

"De basiscursus luisteren naar je pen, was voor mij een zeer waardevolle ervaring. In een open en ontspannen sfeer werden ons handvatten aangereikt om het schrijven te verbeteren. De omgeving en de fijne manier waarop de cursus werd gegeven, waren o.a. ook stimulerend om tijdens het schrijven meer emotie's en gevoelens toe te laten. Echt een openbaring!"


Jacobien over de herinneringswaaier:

"Op Woensdag 2 mei reisde ik vanuit Groningen af naar Vaassen om een herinneringswaaier te maken aan de hand van 6 zelf gekozen foto’s. Ik heb genoten van een heerlijke ochtend in een ontspannen sfeer, waar mijn foto’s van jaren geleden op een bijzondere manier weer tot leven kwamen. Met behulp van korte schrijfopdrachten kwamen de herinneringen weer boven."


Jannie over de herinneringswaaier:

"Uit-waaieren in Vaassen. Voor me  op de tafel liggen de foto’s en de gedachten buitelen over elkaar heen. Vandaag ga ik aan de hand van die foto’s mijn herinneringen ordenen. Samenbrengen in een herinneringswaaier. Hanny geeft de opdrachten en daardoor ontstaan er teksten. Het verleden krijgt vorm: Elfjes, een woordgedicht, een rondeel. Poëzie van troost. Woorden en beelden vinden elkaar, verleden en heden. De toekomst ziet er anders uit. De zon schijnt als ik naar huis rijd."


Mas en Jolanda over de herinneringswaaier:

"We hebben samen een huwelijkswaaier gemaakt en hebben daar van genoten om dit zo samen te doen.
Herinneringen weer opgehaald door het schrijven naar aanleiding van de foto’s die we hadden meegenomen,
en een leuke invulling voor onze ”huwelijkstijd”! Ook lol gehad samen, leuk om je man te zien plakken en knippen met de foto’s. Dat hebben we samen toch maar weer eens mooi gemaakt die waaier!"

Jutta over de vervolgcursus "Luisteren naar je pen, deel 2":

"Na Luisteren naar je pen deel 1, heb ik al een maand later bij Hanny deel 2 gevolgd. Dan zou je zeggen dat dit misschien wat snel achter elkaar is, dat de tweede cursus al gauw als herhaling kan voelen, maar het tegendeel was het geval: deel 2 was verrassend en tegelijkertijd een waardevolle verdieping. Absoluut een aanrader dus."


Pim over de workshop "Heerlijk Samen Schrijven":

"Op 1 juni werd ik ontvangen in een heerlijke, prettige ruimte voor de workshop. Mijn verwachting was om een verdieping te krijgen in mijn onderwerp “Ons Bestaan” waarover ik schrijf. Nou die kwam! Ik kreeg deze dag nieuwe ideeën en drempels werden weggenomen om verder te kunnen schrijven. Heel verrassend werd ook de collage met plaatjes uit tijdschriften, die heel mooi liet zien wat mijn bedoeling is met mijn schrijfwerk: dat we eigenlijk al in een paradijselijke wereld leven maar zelf nog niet helemaal “wakker” zijn. Ik kan nu vooruit!
Dank je Hanny!"


Jolanda over de cursus "Levensverhalen" (deel 1 en 2):

"Met erg veel plezier heb ik twee cursussen Levensverhalen gedaan bij  EnerVie. Ik had niet gedacht dat ik 'kon schrijven', maar Hanny weet met prikkelende opdrachten toch allerlei verhalen in mij naar boven te halen. Dankzij deze geleerde technieken heb ik inmiddels veel soorten fragmenten verzameld voor mijn 'levensboek'. Het heeft voor mij heel  veel waarde toegevoegd om dit in een groep te doen en met elkaar te delen."


Marion over de cursus "Levensverhalen" (deel 1 en 2):

"In deze vervolgcursus 'levensverhalen schrijven' reikte Hanny ons weer veel verschillende werkvormen aan. Het was een echte verdieping. De verhalen uit de eerste cursus gingen nog meer spreken. Het waren prachtige ochtenden. Bedankt Hanny."


Jetty over de cursus: "Levensverhalen, over toen en daar ...":

"Een mooie compacte cursus met veel inspirerende en creatieve technieken. Herinneringen die verstopt leken, worden aangeraakt en bieden allerlei aanknopingspunten voor nieuwe verhalen.
Steeds met aandacht voor de maker van het levensverhaal en wat er zo allemaal boven komt borrelen naast aandacht voor de toekomstige lezer die geboeid moet blijven om door te lezen. Een mooi evenwicht.

De sfeer bij Hanny’s schrijfatelier is ontspannen en gemoedelijk maar er wordt ook hard gewerkt. Aan het einde ga je met een mooi boekscript naar huis! De cursus is een aanrader!"


Maartje over de cursus: "Levensverhalen, over toen en daar ...":

"Levensverhalen schrijven, het klinkt zo moeilijk, maar met de schrijftechnieken die Hanny aanbiedt verzamel je zo maar een schrift vol fragmenten die je een verrassend inkijkje geven in je eigen leven. Niet saai en langdradig maar fris en levendig. Helemaal geïnspireerd heb ik er zowaar vertrouwen in dat ik het kan en ben ik thuis gelijk maar door gegaan."


Hannie over de rouwverwerkingscursus: "Ik zal altijd ergens bij je zijn":

"Ik heb heel veel gehad aan de drie keer over rouw, en ben Hanny en Hilda dan ook dankbaar voor de mooie en inspirerende ochtenden. Onder andere het lopen van een labyrint raakte me erg, door in je lijf te ervaren hoe de weg was en de weg die nu voor je ligt en hoe fijn als je daar een warm mens tegenkomt. En ook de begeleiding bij een gedicht of bij het schrijven van de brief aan mijn overleden man, zijn heel heilzaam voor me geweest."


Willem over "Het Schrijfdieet":

"Ik heb het Schrijfdieet gevolgd met twee doelen: overgewicht verminderen en geestelijk minder zwaartillend worden. Heel goed vind ik dat Hanny elke deelnemer de volle ruimte geeft om zichzelf te zijn. Ik heb mijn eigen mogelijkheden daardoor scherper leren zien. Ook het delen met elkaar is een heel sterk middel om een beter inzicht in het onderwerp te krijgen. Het allerbelangrijkste vind ik dat deze werkwijze een structurele doorwerking heeft. Na beëindiging van de cursus blijf je bezig op de ingeslagen weg. Ik kan je aanraden jezelf zo'n cursus te gunnen! Voor mij heeft deze cursus goed gewerkt en zal ook nog lang doorwerken."


Margot over de training "Schrijvend begeleiden":

"Inspirerend, motiverend en met plezier. Dat was voor mij de training Schrijvend Begeleiden. Naast individueel heb ik ook geleerd (en geoefend) om in een groep reflectief schrijven in te zetten. Zó leuk om te doen. Vanwege het inzicht dat ik kreeg door zelf schrijfoefeningen op te zetten en uit te werken. Ook heel prettig om tegelijk een kijkje te krijgen in de 'keuken' van Hanny. Zij geeft trouwens heel veel tips en een prachtige en tot in de puntjes toe verzorgde informatiemap. Ik vind het een mooie aanvulling op mijn werk als lichaamsgericht therapeut."


Frans over de vijfdaagse schrijfretraite "Innerlijk pelgrimeren" in het Dominicanenklooster in Huissen:

"Het was een inspirerende retraite. Een hele andere manier dan alleen maar stil zijn. Door het schrijven kom ik steeds dieper bij mijn eigen ik. Wat me bezig houdt en hoe ik daarmee om ga. De kilometers waren voor mij een openbaring. Had niet gedacht dat het zo makkelijk zou gaan. De afwisseling en de boeiende leiding van Hanny deden de rest. Een prachtige ervaring waardoor ik voorlopig weer meer kleur aan mijn leven kan geven."


Jenny over de vijfdaagse schrijfretraite "Innerlijk pelgrimeren" in het Dominicanenklooster in Huissen:

"Voor mij was de schrijfretraite een verdiepende ervaring én een heel nieuwe ontwikkeling diende zich aan. Altijd denken niet creatief te zijn, is in de retraite omgebogen naar nieuwsgierig 'kijken wat er ontstaat'? Nu ben ik aan het tekenen en kleuren geslagen :-) De verdieping zat vooral in een thema wat al heel lang speelt. Door de verschillende schrijftechnieken was het voor mij mogelijk om van heel brede aandacht naar veel meer de diepte te gaan. Mijn grote favoriet waren en zijn de elfjes. Ik gebruik ze nu dagelijks om ervaringen kort en krachtig samen te vatten. De retraite kende een mooie opbouw en was duidelijk een pelgrimage naar mijn hart. Onder de bezielende begeleiding van Hanny! Dank! Schrijven vergezelt me nu op mijn pad...."


Hannie over cursus "Ruimte in huis, hoofd en hart":

"Niet verwacht en toch gekregen. Eigenlijk had ik een hekel aan opruimen en stelde het alsmaar uit. Door alle tips van Hanny en vooral ook de verhalen van de mede cursisten kreeg ik zelfs plezier in opruimen! Vooral de terugkomdag was nodig, het proces is in gang gezet, ik krijg nu inzicht en structuur."


Nelleke over cursus "Ruimte in huis, hoofd en hart":

"Gedurende 6 weken bezig zijn met opruimen en hierover schrijven, is dat leuk? Ja, kan ik uit de grond van mijn hart zeggen. De cursus gaat over bewustwording maar is tegelijkertijd heel praktisch. Dat zorgt voor opgeruimde plekken in huis maar ook vooral in je hoofd! En wat een herkenning en wat fijn dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt. Hanny weet het allemaal heel mooi aan te sturen en in goede banen te leiden. Dat is ook nodig want met een groepje vrouwen wordt het gauw gezellig, zeker als je in een fijne ruimte zit met koffie en koekjes. Hanny, heel erg bedankt, ik heb er veel aan gehad!"


Hannie over de Schrijf-vakantie-midweek: 
"Vierdaagse schrijven in Twente: in een mooie boerderij, met eigen kamer. Rust en ruimte deed me goed. Geïnspireerd door Hanny en al haar oefeningen. Zo kom je dichter bij je ziel. Samen met acht vrouwen. Door het voorlezen van het eigen schrijfsel snel vertrouwd met elkaar. Ik ging heel blij terug naar huis."


Conny over de Schrijf-vakantie-midweek: 

"Direct toen ik deze midweek aangekondigd zag, kreeg ik er zin in. Spontaan aangemeld, en geen moment spijt gehad! We hebben allerlei schrijfoefeningen gedaan, maar ook plezier gemaakt, naar elkaar geluisterd, samen gegeten, en genoten van buiten zijn en het leuke stadje Ootmarsum. Het was een heel diverse en erg fijne vakantie!"


Tjitske over de Schrijf-vakantie-midweek:

"Wat een heerlijke schrijfweek! Leuke groep vrouwen, prachtige locatie en omgeving. En mooie verrassende schrijfworkshops van Hanny. Door haar goede zorgen en aandacht voor iedereen was het ook echt vakantie! Beetje heimwee nu en het borrelt van de inspiratie!"


Ankie over Innerlijk Pelgrimeren:

"Innerlijk pelgrimeren heeft me heel veel goeds gebracht. Wat je allemaal over jezelf ontdekt gaandeweg de tocht vind ik ongelofelijk. Deze tocht maak je helemaal zelf. En toch ben je niet alleen. Hanny en mijn medepelgrims hebben me veel mooie momenten gegeven door naar elkaar te luisteren, samen te delen en prachtige gedichtjes te maken. Tijd maken voor jezelf, een excursie doen, het is heerlijk. Het heeft mijn leven zo verrijkt."


Hannie over Innerlijk Pelgrimeren:

"Op dit punt in mijn leven kan ik geen echte pelgrimstocht maken, het was wel lange tijd een droom. De innerlijke pelgrimage , 6x bij Hanny, heeft me erg veel gebracht aan inspiratie en zelfkennis. Het was een echte reis met vertrek, nadenken over wat er in je rugzak meeging, ontmoetingen en oefenen in vertraging. Het huiswerk, thuis kilometers schrijven en reflectie, ging haast vanzelf. De ontmoeting met de mede pelgrims gaf veel plezier, herkenning en ontroering. En verbazing over de mooie gedichtjes die we zomaar schreven."


Silvia over de cursus Carpe(n) Diem:

"Verrassend, omdat ik met de pen toch net even andere dingen van mezelf naar boven haal dan dat ik met woorden zou hebben gedaan. Vooral de ''frisse blik'' heeft mij verbaasd. Het was niet alleen lachen om mijn gedachtenkronkels, maar ook een mooie krachtige positieve spiegel van mijzelf. Het samenvatten van een verhaal in 11 woorden (een elfje) blijft een hele mooie methode. Het biedt een houvast voor ieder nieuw begin. Carpe(n) Diem. Dank je wel. Ik heb genoten!"


Conny over de online-kennismakingscursus creatief dagboekschrijven:

"Door op deze manier te schrijven worden veel kanten belicht, komt er veel boven, gaat het diep, wordt het soms emotioneel en is het gisteren aanleiding voor een diepgaand gesprek geweest. Wat me vooral opviel is dat het zo enorm leuk is, afwisselend, mooie dingen komen boven, fijne manier om zaken te verwerken. Deze cursus heb ik al aan iemand aangeraden, maakt veel in me los, zorgt ervoor dat ik er naar uit zie om te gaan schrijven. Geeft helderheid over situaties die knooppunten leken."


Else over het Schrijfcafé:

"Mooi om te zien hoe je in kleine stapjes bewust wordt van wat je bezig houdt. Niet verzanden in oeverloos lang schrijven, maar steeds korte stukjes waarmee bij elke stap meer duidelijk wordt wat je echt belangrijk vindt. Zo leuk! Ik had er echt plezier in, en ontdekte steeds meer bij mezelf."


Betsy over het Schrijfcafé:

"Verrassend, hoe makkelijk je tot schrijven komt. Het voorlezen van de teksten, zonder elkaar commentaar te geven, zorgt er voor dat ik me vrij voel en dicht bij mezelf kan blijven. En het is nog gezellig ook!"


Meity over de vervolgcursus "Luisteren naar je pen, deel 2"

"Ik heb weer fijne technieken geleerd in deze cursus maar vooral: luisteren is 60% bij jezelf en 40% bij de ander zijn, met andere woorden: je kunt iemand pas verwelkomen als je zelf thuis bent."

Elfenbankje over 'Luisteren naar je pen, deel 2':

Beleving
Iets nieuws
Wel nog spannender
Met een beeldschets erbij
Inspirerend

Mediteren
Innerlijk verstillen
Steeds stiller worden
Jezelf ontdekken in rust.
Ontspannend

Ont-dekking
Haal weg
De lagen binnenin
Die je eerder blokkeren
Nieuw

Samen
Op papier
Met elkaar delen
Wat in je opkomt
Leven


Tessa over de basiscursus "Luisteren naar je pen":

"Je ontdekt het wonder van verbinding tussen hand en hart. Hoe je schrijvend dingen aanraakt en losmaakt van binnen. Elke techniek maakt iets anders los en triggert je op een andere manier. De cursus daagt je uit om dingen eens vanuit een andere hoek te bekijken. Verfrissend!"


Joke over de basiscursus "Luisteren naar je pen":

"Zojuist heb ik de cursus "Luisteren naar je pen" afgerond bij Hanny. Ik had er geen idee van wat ik kon verwachten en ik was dan ook heel benieuwd. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een ontzettend leuke cursus heb gevonden. Hanny heeft me veel schrijfwijzes geleerd, waarvan ik het bestaan wel wist maar niet hoe ze opgebouwd worden. De cursus was heel speels, vrij, creatief en leerzaam. Heel laagdrempelig, verrassend en vooral.....ongedwongen. Alles is goed wat je schrijft, je kunt geen fouten maken waardoor je je heel vrij voelt. Ik kan de cursus aan iedereen aanraden. Hanny heeft mij met het schrijfvirus besmet en daarom ga ik in maart bij haar naar de cursus "Innerlijk pelgrimeren".


Riet over de basiscursus "Luisteren naar je pen":

"De basiscursus luisteren naar je pen, was voor mij een zeer waardevolle ervaring. In een open en ontspannen sfeer werden ons handvatten aangereikt om het schrijven te verbeteren. De omgeving en de fijne manier waarop de cursus werd gegeven, waren o.a. ook stimulerend om tijdens het schrijven meer emotie's en gevoelens toe te laten. Echt een openbaring!"


Jacobien over de herinneringswaaier:

"Op Woensdag 2 mei reisde ik vanuit Groningen af naar Vaassen om een herinneringswaaier te maken aan de hand van 6 zelf gekozen foto’s. Ik heb genoten van een heerlijke ochtend in een ontspannen sfeer, waar mijn foto’s van jaren geleden op een bijzondere manier weer tot leven kwamen. Met behulp van korte schrijfopdrachten kwamen de herinneringen weer boven."


Jannie over de herinneringswaaier:

"Uit-waaieren in Vaassen. Voor me  op de tafel liggen de foto’s en de gedachten buitelen over elkaar heen. Vandaag ga ik aan de hand van die foto’s mijn herinneringen ordenen. Samenbrengen in een herinneringswaaier. Hanny geeft de opdrachten en daardoor ontstaan er teksten. Het verleden krijgt vorm: Elfjes, een woordgedicht, een rondeel. Poëzie van troost. Woorden en beelden vinden elkaar, verleden en heden. De toekomst ziet er anders uit. De zon schijnt als ik naar huis rijd."


Mas en Jolanda over de herinneringswaaier:

"We hebben samen een huwelijkswaaier gemaakt en hebben daar van genoten om dit zo samen te doen.
Herinneringen weer opgehaald door het schrijven naar aanleiding van de foto’s die we hadden meegenomen,
en een leuke invulling voor onze ”huwelijkstijd”! Ook lol gehad samen, leuk om je man te zien plakken en knippen met de foto’s. Dat hebben we samen toch maar weer eens mooi gemaakt die waaier!"

 

 


banner enervie


Actueel  Agenda  Aanbod  Boek  Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact


 

Klik hier om terug te keren naar de openingspagina

Klik hier om de privacyverklaring van EnerVie te lezen

© 2017-2024 EnerVie Schrijfatelier

 

 

 

 

workshop cursus basiscursus persoonlijke groei Hanny Kuijer Kuyer Kuier Kuiper biografie schrijven schrijfcafé schrijfworkshop schrijfactiviteiten luisteren naar je pen deel 2 dagboekschrijven creatief schrijven reflectief schrijven creatief dagboekschrijven innerlijk pelgrimeren pelgrimage schrijvend op weg naar je hart herinneringswaaier maken herinneringen elfje rondeel haiku open zin woordgedicht spiegelelfje kettingelfje spiegelschrift dagboek dagboek als spiegel EnerVie schrijfatelier Shodo Christine de Vries sprinten brief dialoog monoloog vriendinnenuitje Klein Berlijn Stadscafé Apeldoorn Vaassen Epe levensverhaal cadeaubon kadobon vrouw jubileum uitje hobby rust reflectie bezinning jezelf ontdekken ontdekkingsreis Santiago de Compostela pelgrimsreis pelgrim labyrint lopen vingerlabyrint Waterstraat schrijftechnieken introductieworkshop boek Heerlijk Schrijven Schrijvend jezelf ontdekken EnerVie Uitgeverij ISBN 978-90-827876-0-3 9789082787603 Schrijfvakantie midweek vakantie schrijfretraite rouw rouwverwerking Hilda Pelgröm Pelgrom Uitvaarten illustratie Hilde Reurink illustrator tekening levensverhaal levensverhalen levensfragmenten schrijven schrijfcoach professional Schrijvend Begeleiden Begeleidend schrijven schrijfbegeleider begeleider terapie therapie helend therapeutisch burnout burn-out werkboek psycholoog kanker Schrijven vanuit de Bron Bijbel bijbel christelijk God Jezus Christus Heilige Geest Cobie Coby Kremer Wilma Poolen Polen Het schrijfhandboek handboek Saskia de Bruin Bruyn Wendy Smit Smid