logo EnerVie   EnerVie Schrijfatelier         banner Enervie


Actueel  Agenda  Aanbod    Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact

foto van Hanny Kuijer, gecertificeerd trainer dagboekschrijven


Het aanbod van EnerVie Schrijfatelier

Gebruik onderstaande links om de juiste beschrijving vanuit het gehele aanbod aan workshops, cursussen en andere activiteiten op deze pagina te vinden.* Unieke schrijf- en opruimcursus'Ruimte in huis, hoofd en hart' voor bij jou thuis       (terug naar boven)

Sinds januari 2024 is de schrijf- en opruimcursus 'Ruimte in huis, hoofd en hart' ook als pdf beschikbaar, zodat je thuis op je eigen moment kunt starten met het opruimen van je huis en daarbij te schrijven voor een stuk bewustwording, waardoor het opruimen leuker en makkelijker wordt. Maar liefst 35 pagina's met schrijfoefeningen die je helpen op te ruimen en je bewust te worden van de impact van spullen op de ruimte in hoofd en hart. Bovendien krijg je handige tips en ervaringen en heb ik voor de liefhebber extra schrijfinspiratie rondom het thema toegevoegd.

Deze cursus is echt iets voor jou wanneer je last hebt van teveel spullen en rommelplekken in huis of niet goed weet hoe en waar te beginnen. Of wanneer je gewoonweg geen zin hebt om te starten en een manier zoekt om het makkelijker of leuker te maken. Het gaat er in deze cursus vooral om, dat je uiteindelijk een huis hebt dat rust en ruimte uitstraalt. Dat begint met het weghalen van alles wat overbodig is. Daarna kun je aan de slag met het opnieuw inrichten van bepaalde plekken! Het onderwerp ordenen komt ook aan bod, want het helpt als alles een vaste plek heeft. Zo kun je alles vinden wat je zoekt. En ruim je spullen makkelijker op na gebruik, zodat het netjes en overzichtelijk in huis blijft. Naast het praktische opruimen zorgt deze cursus bovendien voor inzicht in waarom je het zo moeilijk vindt om op te ruimen, om (sommige) dingen weg te doen of om minder spullen te kopen. Om je daarbij te helpen krijg je een kompas in handen als gids bij het kiezen voor wat je koopt en wat mag blijven.

Deze cursus duurt zes weken, vanaf de voorbereiding tot en met de laatste schrijfworkshop. Je kiest zelf een opruimproject dat niet te groot is en bepaalt zelf hoeveel je per dag wilt opruimen. Dat betekent dat 15 minuten per dag opruimen al genoeg is, inclusief het dagelijks kort schrijven bij de spullen die je weg doet. Natuurlijk mag je langer opruimen, afhankelijk van het aantal spullen dat wilt opruimen per dag. Ik adviseer echter om maximaal 2 uur per dag hiermee bezig te zijn, om het te kunnen vol houden. Hou je project zo klein als nodig is en zo groot als voor jou nog prettig is om dagelijks mee bezig te zijn.

Naast het dagelijkse opruimen en heel kort schrijven, zijn er de vijf schrijfworkshops die steeds aan het begin van een nieuwe week telkens éénmalig anderhalf tot twee uur schrijftijd vragen. Aan het eind van elke opruimweek is er dan nog ca. 30 minuten extra schrijftijd nodig voor de weekevaluatie. Mocht je gedurende de week nog extra willen schrijven, dan kun je over de onderwerpen schrijven die elke week zijn toegevoegd als Extra schrijfinspiratie voor de liefhebber.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

- Waarom is het zo moeilijk?
- Loslaten en keuzes maken
- Ordenen
- consuminderen
- Herinneringen en spullen
- Hoe hou je het opgeruimd?

De cursus kost €75. Je ontvangt dan een cursusboek van 35 pagina's (pdf) met heel veel schrijfoefeningen en tussendoor informatie, tips en extra schrijfinspiratie. Als je in januari 2024 bestelt krijg je bovendien een half uur telefonische begeleiding erbij op een door jou gekozen moment tijdens of na afronding van de cursus. Je kunt dan vragen stellen over het schrijven en/of opruimen of teksten met me delen. Alles is goed.

De gehele opbrengst gaat naar het sparen voor een tiny house voor onze zoon en zijn hulphond. Je leest meer over de reden hiervan in mijn nieuwsbrief van december 2023. Als je deze cursus wilt bestellen, stuur dan een e-mail naar mij.* Fysieke cursus "Ruimte in huis, hoofd en hart" in Vaassen                 (terug naar boven)

Voor iedereen die in huis wil opruimen én van schrijven houdt.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die graag (een plek) in huis wil opruimen, maar dit lastig vindt. Tijdens vijf schrijfworkshops word je je bewust van de reden waarom dit zo moeilijk voor je is en leer je manieren om opruimen gemakkelijker (en leuker) te maken. Na afloop is je huis (en je hoofd) een stuk opgeruimder. Ruimte in huis, hoofd en hart bestaat uit vijf lessen van 2 uur. De eerste vier lessen zijn wekelijks. De vijfde les is twee weken na de laatste les, om je de tijd te geven het geleerde verder in de praktijk te brengen. In deze cursus zul je al schrijvend een antwoord vinden op jouw vragen rondom thema's zoals:

- Waarom is het zo moeilijk?
- Loslaten en keuzes maken
- Ordenen
- Herinneringen en spullen
- Consuminderen
- Hoe hou je het opgeruimd?

Je krijgt ook extra schrijfinspiratie rondom het onderwerp opruimen mee voor thuis. En natuurlijk ruim je elke dag iets op. Opruimen betekent hier vooral: spullen uit je huis halen en letterlijk en figuurlijk ruimte maken.

Deze 5-delige cursus wordt één keer per jaar gegeven. Voor nieuwe cursus data, zie de agenda. De lessen zijn van 10.15 – 12.15 uur. Je krijgt schrijfoefeningen mee voor thuis en ruimt dagelijks op.

De cursus kost € 175,00, incl. koffie/thee met lekkers en schrijfoefeningen die je thuis kunt doen. Ook ontvang je artikelen over het onderwerp. Je neemt zelf een schrift (of dagboek) en pen mee. Ook heb je een digitale camera nodig of een telefoon waarmee je foto's kunt maken.

Neem voor meer informatie contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Basiscursus creatief dagboekschrijven: “Luisteren naar je pen - deel 1” ©      (terug naar boven)
     (ook als schrijfvakantie op de Veluwe en ook individueel te volgen!)
 

In deze cursus leer je hoe je met schrijfoefeningen weer contact maakt met wat er in je leeft. Deze nieuwe manier van schrijven kan helpen bij het ontdekken van wie je was, wie je bent en wie je wilt zijn. Door het verkennen van gebeurtenissen, onderliggende motieven en herinneringen leer je jezelf kennen: je hebt aandacht voor jouw eigen verhaal en mede daardoor voor je persoonlijke groei. Deze basiscursus is voor iedereen die het fijn vindt om te schrijven of ermee wil starten. Je leert diverse schrijftechnieken die je ook thuis zelf kunt gebruiken om over jezelf en de dingen die je raken te schrijven. Je hoeft geen ervaring of schrijftalent te hebben. Het cursusmateriaal van deze cursus is ontwikkeld door Shodo.

De cursus bestaat uit 6 lessen en wordt tweemaal per jaar gegeven aan groepen. Eenmaal per jaar is dit een reeks van zes wekelijkse bijeenkomsten. Voor nieuwe cursus data, zie de agenda. Deze cursus kost €199,65 inclusief koffie/thee met lekkers.

Daarnaast wordt deze cursus ook één keer per jaar gegeven als korte schrijfvakantie van één week: de 6 dagdelen zijn dan in dezelfde week op maandagmiddag 14.00 - 16.30, dinsdag van 10.30 - 16.30 uur, woensdagochtend van 10.30 - 13.00  uur en donderdag van 10.30 - 16.30 uur. Op dinsdag en donderdag krijg je een lunch aangeboden. Deze cursus als schrijfvakantie kost €225, omdat daar ook twee lunches bij inbegrepen zijn (excl. overnachtingen).

Bovendien is het ook mogelijk om deze basiscursus individueel te volgen. Je wordt dan één op één door mij begeleid. In drie sessies van twee uur en een kwartier leer ik je precies dezelfde schrijftechnieken als in de zes groepslessen. Deze individuele basiscursus is bijvoorbeeld een goed alternatief wanneer je niet op de geplande data van de groepslessen kunt, wanneer je de voorkeur geeft aan één op één contact of wanneer je snel de basiscursus wilt volgen om zo mee te kunnen doen aan de training "Schrijvend begeleiden". Kosten voor de individuele basiscursus bedragen €300, inclusief koffie/thee met lekkers en materialen. Data en tijden worden in overleg gepland (niet op zondag). De lessen kunnen in één week gepland worden of verspreid worden over meerdere weken.

foto Schrijfatelier Vaassen foto Schrijfatelier Vaassen foto Schrijfatelier Vaassen

Een cursusgroep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers. Je werkt afwisselend alleen en in kleine groepjes. De cursus wordt bij mooi weer buiten gegeven! Zodat je kunt genieten van de rust en de ruimte van het buitengebied. Je neemt zelf een schrift en schrijfgerei mee.

Als je eerst wilt kennismaken met deze inspirerende vorm van schrijven, kom dan naar het Schrijfcafé in Apeldoorn of volg een proefles. Tijdens deze proefles kun je “proeven” aan een aantal schrijftechnieken die we in de basiscursus gaan doen. De proefles kost €15,00 die je retour krijgt als je binnen een jaar de basiscursus gaat volgen. Je kunt natuurlijk ook het boek "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" kopen en daarin hoofdstuk 1 t/m 6 lezen en maken. Dat is ook een goede kennismaking met het creatief dagboekschrijven. Je leest hier meer over de inhoud en opzet van dit boek.

Voor nieuwe cursus data, zie de agenda. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.* Vervolgcursus: "Luisteren naar je pen - deel 2"       (terug naar boven)
  (ook als schrijfvakantie op de Veluwe te volgen!)

Deze vervolgcursus "Luisteren naar je pen - deel 2" is speciaal geschreven als vervolg op de basiscursus "Luisteren naar je pen - deel 1". In deel 2 krijg je bekende technieken in een nieuw jasje en leer je bovendien nieuwe technieken. Deze verdiepende cursus is een waardevolle aanvulling en zal je helpen om op nóg meer manieren naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Om vanuit dezelfde basiskennis en ervaring te kunnen starten, is het belangrijk dat je eerst de basiscursus volgt, voordat je aan deze vervolgcursus kunt deelnemen. Het maakt niet uit of je deel 1 bij mij of bij een collega hebt gevolgd. Het cursusmateriaal van deze cursus is ontwikkeld door Shodo.

foto locatie EnerVie Schrijfatelier

In zes lessen van 2,5 uur zijn de thema's: luisteren, brieven, dialoog, verbeelding, dromen en oogsten. De kosten zijn € 199,65 inclusief BTW, koffie/thee met lekkers, materialen. Neem wel zelf pen en papier (of je favoriete schrift) mee.

Daarnaast wordt deze cursus ook één keer per jaar gegeven als korte schrijfvakantie van één week. De weekindeling is dan als volgt: maandag en dinsdag van 10.30 - 16.30 en op woensdag en donderdag van 10.30 - 13.00 uur.

Deze midweek kost 225 euro, omdat er twee lunches bij inbegrepen zijn. Er zijn in en om Vaassen diverse mogelijkheden om te overnachten, zoals in een Bed & Breakfast, een hotel of een camping.

Voor alle cursus data, zie de agenda. Er zijn maximaal acht plekken.* Met de pen naar nieuw perspectief: "Ontdek al schrijvend zin in werk en leven"      (terug naar boven)

VOOR WIE?
- Loop je met één of meer van de volgende loopbaanvragen rond:
- Wat wil ik eigenlijk?
- Wil ik deze koers blijven volgen?
- Hoe krijg ik weer meer plezier en voldoening in mijn werk?
- Hoe voorkom ik een burn-out?
- Wat heb ik te bieden?
- Hoe vind ik balans in werk en leven?
- Hoe moet ik nu stappen zetten?

Ben jij:
- Toe aan verandering van werk of zit je er midden in?
- Iemand die (voortaan) bewuste keuzes in werk en/of leven wilt maken?
- Eraan toe om stil te staan bij wie je bent, wat je wilt en wat je kunt?
- Een liefhebber van reflectief schrijven en wil je dit gebruiken om je eigen wijsheid aan te boren?
- Wil je om wat voor reden dan ook (nog) geen traditioneel loopbaantraject volgen?
- Ben je geen prater?

Dan is deze loopbaancursus voor jou!
Je hebt geen schrijfervaring nodig. Alleen de bereidheid om al schrijvend te reflecteren op jezelf en om ook tussen de modules door tijd te reserveren voor thuisopdrachten. Dit zal gemiddeld zo'n twee tot drie uur per week vragen.

WAT?
Deze loopbaancursus bestaat uit 6 wekelijkse schrijfworkshops (lesmodules) van 3 uur. Na elke les krijg je een thuisopdracht mee. Deze opdracht is een belangrijk, onmisbaar onderdeel van de cursus. Er wordt verwacht dat je hem thuis voorbereid en meeneemt naar de volgende les.

Tijdens de les krijg je telkens korte, concrete schrijfopdrachten aangeboden. Je krijgt na afloop per oefening de uitnodiging jouw schrijfsels te delen. Het delen van teksten zorgt voor verbinding, herkenning en inspiratie. Uiteraard is het hardop voorlezen van je teksten niet verplicht en mag je per schrijfoefening ook daarvan afzien. Er wordt in principe niet gereageerd op elkaar, tenzij Hanny daartoe uitnodigt. Dit zorgt voor veiligheid en focus op je eigen proces.

We werken in een kleine groep van minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers. Hierdoor is er voldoende individuele aandacht voor iedereen.

De onderwerpen per module zijn:
1. Waar sta ik nu?
2. Wat wil ik nu echt?
3. Waar kom ik tot mijn recht?
4. Mijn beren herkennen
5. Mijn ideale doel formuleren
6. Een haalbaar stappenplan maken
Mocht je na afloop van deze cursus nog individuele vragen hebben of later in je proces nog tegen dingen aanlopen of begeleiding willen, dan ben ik beschikbaar voor individuele gesprekken. Deze kunnen in overleg worden gepland. Binnen een jaar na afloop van de cursus krijg je 50% korting op het eerste gesprek.

WANNEER?
Deze zesdaagse cursus wordt gemiddeld tweemaal per jaar gegeven: de data voor 2024 worden nog gepland, maar je kunt jouw interesse wel alvast kenbaar maken.
De modules zijn steeds overdag van 10.00 – 13.00 uur.

Wanneer je als groep wilt meedoen, kunnen we ook data in overleg plannen. Dat kan ook als een werkgever deze cursus in-house wil aanbieden. Voor overige data, zie de agenda.

HOEVEEL?
- Zakelijk: Deze cursus kost €775 per persoon als deze door de werkgever wordt betaald. Dit is inclusief een intake vooraf en een loopbaangesprek achteraf.
- Particulier: Voor particulieren bied ik deze loopbaancursus (met korting) aan voor €395. Bovendien krijg je 50% korting op het eerste individuele loopbaangesprek als je de cursus hebt gevolgd. Je betaalt dan slechts €75 voor een gesprek van anderhalf uur. Dit aanbod is geldig tot één jaar na afronding van de cursus.

Dit is inclusief de 6 modules, thuisopdrachten, materialen, koffie/thee met lekkers.

WAAR?
De cursus wordt gegeven in het EnerVie Schrijfatelier in Vaassen. In de zomermaanden zullen we in de Schrijfveranda schrijven midden tussen het groen van de tuin en de weilanden rondom het schrijfatelier.

WERKWIJZE ENERVIE
Wanneer je je aanmeldt, zal ik telefonisch contact met je zoeken om verwachtingen af te stemmen en eventuele vragen te beantwoorden.
Voordat ik een schrijfatelier begon, was ik Erkend Loopbaanprofessional van de NOLOC, de beroepsvereniging voor Loopbaan Professionals. Ik houd me bij het uitoefenen van mijn vak aan de gedragscode van NOLOC. Ook al ben ik daar nu geen lid meer van. Alles wat je in de cursus deelt, wordt vertrouwelijk door mij behandeld.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op per e-mail of per telefoon.* Schrijfcafé in Apeldoorn - ook digitaal       (terug naar boven)

Let op: het Schrijfcafé wordt acht keer per jaar als digitaal schrijfcafé aangeboden (voor het fysieke schrijfcafé op de nieuwe locatie (vanaf april 2024) "Grand Café Station Royaal, Stationsplein 4 Apeldoorn" zie hierna.

Hoewel een aantal keer per jaar er weer een fysiek Schrijfcafé in Apeldoorn is, blijft daarnaast ook het digitaal Schrijfcafé voor thuis beschikbaar! Je kunt deze vooraf bij mij bestellen. Ik mail je dan een workshop die er precies zo uitziet als het "echte" Schrijfcafé met vier schrijfoefeningen rondom een thema. Inclusief heldere uitleg van de schrijftechniek en een koffiepauze.

De laatste woensdag van de maanden februari, maart, april, mei, juni, september, oktober en november kun je het nieuwe digitale Schrijfcafé via email ontvangen. Zo kun je thuis (of in de tuin, aan zee of in het park) van 11.00 - 13.00 uur gaan schrijven, wetend dat andere deelnemers op dat moment ook thuis dit Schrijfcafé maken. Zo blijven we schrijvend met elkaar verbonden. Maar je kunt natuurlijk ook later nog op je eigen tijd gaan schrijven.

Voor dit digitale Schrijfcafé moet je je wel aanmelden via info@enervie.nl (niet via whatsapp!), waarna je een bevestiging krijgt en een betaalverzoek. Voor één Schrijfcafé betaal je €15, maar bestel je er twee of meer tegelijk dan betaal je slechts €12,50 per Schrijfcafé. Ik wil je vragen om dit bedrag direct over te maken (je krijgt een betaalverzoek): dan ontvang je het digitale Schrijfcafé op tijd.

De eerder gegeven digitale Schrijfcafé's zijn nu ook na te bestellen: De oude Schrijfcafé's (vanaf maart 2020) blijven zeker nog voor je beschikbaar, zodat je deze op een eigen gekozen moment alsnog kunt maken.

De thema's van de eerdere digitale Schrijfcafé's voor thuis zijn:

 • maart 2020: "Vertragen" - om met meer tijd en aandacht te leven.

 • april 2020: "Hartverwarmend" - om je hart te laten glimlachen en de vreugde naar je toe te schrijven.

 • mei 2020: "De feestrok - over vreugde en vrijheid" - momenten die je wilt vasthouden en doorgeven.

 • juni 2020: "Zeg het met bloemen" - laat je inspireren en opfleuren met wat bloemen je te zeggen hebben.

 • juli 2020: "Die mooie zomer" - laat je onderdompelen in zomerse sferen.

 • augustus 2020: "Vakantie sfeer" - heerlijk opladen zonder dat je ver of lang weg hoeft te gaan.

 • september 2020: "Portretten schrijven" - om op een speelse, creatieve manier iemand zichtbaar te maken in woorden.

 • oktober 2020: "Herfst, seizoen dat zintuigen prikkelt" - ontdek hoe de natuur inspireert en helpt herinneren.

 • november 2020: "Ruimte scheppen in huis, hoofd en hart" - over het scheppen van innerlijke ruimte en ruimte om je heen.

 • februari 2021: "Waar ik blij van word: verrassing, schoonheid, vrijheid en creëren" - ervaar al schrijvend waar jij blij van wordt.

 • april 2021: "De jongen, de mol, de vos en het paard" - schrijven aan de hand van prachtige citaten uit het gelijknamige boek van Charlie Mackesy.

 • mei 2021: "Mijn oase" - schrijven over wat rust en energie geeft en rust en energie ervaren door het schrijven.

 • juni 2021: "Een echte ontmoeting laat sporen na" - over echte ontmoetingen met anderen en met jezelf.

 • september 2021: "Levensvreugde" - Wat is levensvreugde en wanneer ervaar ik dit ten diepste? En wat is ervoor nodig?

 • september 2021: "Groeten uit Holland" - Dit is een bijzondere schrijfworkshop voor het goede doel: Stichting Vrienden van Mikondo. Heerlijk schrijven en daarmee de school La Tulipe in de achterstandswijk Mikondo (Kinshasa, Congo) steunen. De kosten van deze extra schrijfworkshop zijn € 25 en dit gaat in zijn geheel naar deze school, via Mieke Rang, een lid van mijn schrijffamilie die al 20 jaar bij dit project betrokken is. Er zijn vooral tekorten aan lesmateriaal en maaltijden. Thema: "Groeten uit Holland". Schrijvend tot het besef komen dat gewone dingen eigenlijk heel bijzonder zijn. N.B. wanneer je Deze Mikondo-Schrijfworkshop bestelt, ontvang je een tweede Schrijfcafé voor €12,50!

 • oktober 2021: "Herinneringen wakker kussen" - Door iets te zien, ruiken, proeven, horen of voelen komt er ineens een herinnering boven.

 • november 2021: "Aandacht voor aandachtig leven" -  Hoe je door focus, opmerkzaamheid, mede-leven en bewustzijn het 'aandachtig leven' meer ruimte kunt geven.

 • februari 2022: "Het elfjes-café" - waarin het elfje en drie variaties daarop centraal staat - ervaar hoe bijzonder het elfje eigenlijk is.

 • maart 2022: "Lachen is gezond" - Met schrijfoefeningen die je mondhoeken hopelijk naar boven doen krullen...

 • mei 2022: "Verwondering" - Ga ademloos kijken en laat je verrassen door tekst en beeld. En verwonder je over wat je pen je laat zien.

 • juni 2022: "Adempauze" - Al schrijvend ontdekken hoe je adempauzes voor jezelf creëert.

 • september 2022: "Ontmoetingen" - Schrijven over allerlei ontmoetingen, inclusief die met jezelf.

 • oktober 2022: "Geloof, hoop en liefde" - Ontdek al schrijvend hoe geloof, hoop en liefde zich in jouw leven laten zien.

 • november 2022: "De boomspiegel" - laat je inspireren, voeden en verkwikken door bomen.

 • februari 2023: "Mijn ankers" - ankers zorgen voor houvast en rust op moeilijke of drukke momenten.

 • maart 2023: "Vrouwen van betekenis" - welke vrouwen zijn voor jou van betekenis (geweest)?

 • april 2023: "Geurende herinneringen" - schrijven over herinneringen die bepaalde geuren bij je oproepen.

 • mei 2023: "Levensenergie" - word je opnieuw bewust van wat jou levensenergie geeft.

 • juni 2023: "Met mijn schoenen op herinneringspad" - je schoenen nemen je mee naar een herinnering.

 • september 2023: "Vakantiegevoel voor thuisblijvers" - ontdek dat vakantiegevoel een plek is die heel dicht bij huis ligt.

 • oktober 2023: "Lichtpuntjes" - voor als je wel wat lichtpuntjes kunt gebruiken

 • november 2023: "Winterse taferelen" - laat je onderdompelen in winterse taferelen en herinneringen.

 • maart 2024: "Bij ons in de familie" - kijk op geheel originele wijze naar je familie.

 • april 2024: "Het station als verhalenbron" - het station, het reizen met de trein, als inspiratiebron.

Wil jij een reminder ontvangen met het thema voor de volgende Schrijfcafé's? Stuur dan even een mailtje naar info@enervie.nl en je ontvangt maandelijks een berichtje.

~~~


Informatie over het reguliere (fysieke) Schrijfcafé Apeldoorn:
Wil je een keer met anderen schrijven? Wil je mensen ontmoeten die dat ook graag doen? Wil je kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Kom dan naar het fysieke Schrijfcafé. Vier keer per jaar (in april, mei, juni en september) begeleid ik het Schrijfcafé vlak bij het centrum van Apeldoorn van 11:00 tot 13:00 uur.

Let op: Het Schrijfcafé Apeldoorn is vanaf april 2024 op een nieuwe locatie, namelijk bij "Grand Café Station Royaal", Stationsplein 4 te Apeldoorn. Dit is direct naast het NS Centraal Station van Apeldoorn (centrumzijde).  

Grand Café Royaal Apeldoorn (Grand Café Station Royaal in Apeldoorn)

We doen korte, concrete schrijfoefeningen en delen uit de geschreven teksten (als je wilt). Ervaring in het schrijven is niet nodig. Heb je dit nog niet eerder gedaan, dan nodig ik je van harte uit om een keertje te komen. Voor dit fysieke Schrijfcafé moet je je wel aanmelden via info@enervie.nl (niet via whatsapp!). Neem zelf pen en papier mee.

Kosten:
€ 16,00 p.p inclusief twee consumpties (koffie/thee). Graag contant betalen.

Data:
De laatste woensdag van de maanden  april, mei, juni en september: zie de "Agenda" voor alle nieuwe data. Het is mogelijk om kort van tevoren een berichtje te krijgen met de datum en het thema van het aankomende Schrijfcafé Apeldoorn. Vind jij het ook fijn om zo'n bericht te krijgen? Een mailtje is genoeg om je hiervoor op te geven.
(N.B. zie ook hierboven voor het digitale Schrijfcafé)

Nieuwe locatie:
Het nieuwe adres is: Stationsplein 4, 7311 NZ Apeldoorn. Dit grand café bevindt zich letterlijk aan het NS treinstation (centrumzijde) en grenst aan perron 1. Een handige plek, zeker als je met de trein komt. Ook met de bus is deze plek goed bereikbaar. Parkeren kan vlakbij op parkeerterrein Rosariumstraat of in de Kalverstraat. Wil je liever dichtbij parkeren op P+R Transferium aan Laan van de Mensenrechten, dan heb je een OV-chipkaart nodig om door de tunnel onder het station door te kunnen lopen (ivm in- en uitchecken bij de poortjes). Je loopt dan in ca. 5 minuten naar het schrijfcafé. Je kunt het café vanaf het Stationsplein binnen gaan.

kaart Stationsplein 4 Apeldoorn

Neem voor meer informatie contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon. Voor alle data zie de agenda.
Informatie over het digitale Schrijfcafé voor thuis vindt u hier.* Schrijfworkshop "Heerlijk samen schrijven"      (terug naar boven)
Deze workshop is geïnspireerd door het boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken" dat ik heb geschreven voor mensen die willen kennismaken met het creatief dagboekschrijven. Wanneer je meer uit het boek wilt halen of wilt ervaren hoe het is om samen te schrijven en teksten te delen, nodig ik je uit om mee te doen met de workshop
"Heerlijk samen schrijven". Je leest het eerste hoofdstuk thuis en maakt de twee schrijfoefeningen die daarin staan. Deze teksten en je boek neem je mee naar de workshop.

In deze workshop verken je het zelf gekozen onderwerp aan de hand van de hoofdstukken in het boek en geef ik je extra verdiepende schrijftips en -oefeningen bij het boek. Ook ontvang je een blanco illustratie uit het boek (op A4 formaat) om te kleuren en de originele Heerlijk schrijven-deurhanger.

boek Heerlijk Schrijven met deurhanger

De workshop duurt van 10:30 tot 16:00 uur. In de middag is er een uurtje lunchpauze. De lunch wordt verzorgd in het EnerVie Schrijfatelier. Voor nieuwe data, zie de agenda.

Kosten: € 49,50, inclusief de lunch, materialen, originele deurhanger, een illustratie op A4 formaat en koffie/thee met lekkers. Dit is exclusief het boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken" (kost €15,00). Dit boek is te bestellen via de reguliere boekhandel of www.bol.com. 

Aanbieding: wanneer jij zelf al ervaring hebt (bij EnerVie Schrijfatelier) met het creatief dagboekschrijven en je een vriendin, kennis of familielid wilt meenemen naar deze schrijfworkshop "Heerlijk samen schrijven", betaal jij zelf slechts €39,50! Voorwaarde is dat jouw gast nog niet eerder een schrijfworkshop of -cursus bij EnerVie heeft gevolgd. Ook voor jou als ervaren dagboekschrijver is dit een fijne workshop om te volgen, omdat je diepgang en inzicht krijgt in het zelf gekozen onderwerp, waarover je verkennend schrijft.* Vijfdaagse Schrijfretraites in het Dominicanenklooster in Huissen (GLD)    (terug naar boven)

Taal van mijn hart” is een vijfdaagse schrijfretraite voor iedereen die wil luisteren naar wat het hart te zeggen heeft. Deze tweede retraite heeft als thema: 'Eenvoud'. Volgend jaar is het thema: 'verbinding'. Deze retraites kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.

Vanaf 2023 kun je drie nieuwe reeksen van vijfdaagse schrijfretraites met als titel 'Taal van mijn hart' volgen. 

De tweede in deze reeks heeft als thema 'Eenvoud'' en wordt in 2024 twee keer gegeven:
  * maandag 1 juli t/m vrijdag 5 juli 2024,
  * maandag 4 t/m vrijdag 8 november 2024
.
Deze retraite zal ook in Vaassen worden aangeboden in 5 wekelijkse ochtenden (vanaf 14 maart, zie agenda, kosten 175 euro).
Voor alle overige de cursusdata van deze schrijfretraite, zie de agenda.

luchtfoto klooster Huissen (luchtfoto van het klooster)

Tijdens deze retraite (maximaal 10 deelnemers) volg je elke dag een schrijfworkshop en heb je de middagen om zelf te schrijven aan de hand van aangereikte opdrachten. Aan de ene kant is dit een verdiepende schrijfopdracht die je, als je dat wilt, per workshop kunt doen. Daarnaast ontvang je een extra opdracht waarbij je je laat leiden door woordeloze inspiratie. Je bepaalt dus zelf hoeveel je tussen de workshops door nog wilt schrijven. In de middagen is er bovendien gelegenheid om een individueel gesprek met Hanny in te plannen als je daar behoefte aan hebt.

Tijdens de workshops laat je je inspireren door liedteksten en is de muziek de toegangspoort naar je innerlijk weten. Ben jij benieuwd of je de taal van jouw hart kunt verstaan als je alle ruis van thuis achter je laat en je koestert in de stilte van het klooster? Je bent van harte welkom om aan te sluiten. Je hebt geen schrijfervaring nodig, alleen de bereidheid om je hart open te zetten.

Het klooster is een ideaal decor voor deze retraite. De rust en het ritme zorgen voor een heerlijk ontspannen sfeer. Je hebt bovendien de mogelijkheid om in de ochtend, middag en avond naar de vieringen te gaan als je dat wilt. Je kunt genieten van heerlijke, verse vegetarische maaltijden die deels biologisch zijn. Het ontbijt gebruiken we in stilte.

Tijdens de hele week staat de ruimte waar de workshops worden gegeven tot onze beschikking waar je tot 20.30 uur in stilte kunt schrijven als je dat wilt. Vanaf 20.30 uur kun je hier elkaar - als je dat wilt - ontmoeten onder het genot van een drankje. Om 22.30 uur is het stil in het klooster.

wandelen om het klooster Huissen (mijmeren in de kloostertuin)

Programma
Op de eerste dag kun je inchecken vanaf 13.30 uur. We starten het programma om 14.00 uur.

Dag 1:
13.30 uur: inchecken
14.00 – 16.10 uur: Schrijfworkshop 1 "Verstilling"

Dag 2:
10.00 – 12.10: Schrijfworkshop 2 "In de kern"
Middag: Je ontvangt een opdracht met woordeloze inspiratie (duur ca. 1 uur) en de verdiepende opdracht (ca. 30-40 min.) die je – als je dat wilt - op je eigen tijd kunt doen.

Dag 3:
10.00 – 12.10: Schrijfworkshop 3 "Masker af"
Middag: Je ontvangt een opdracht met woordeloze inspiratie (duur ca. 1,5 uur.) en de verdiepende opdracht (ca. 30-40 min.) die je – als je dat wilt - op je eigen tijd kunt doen.

Dag 4:
10.00 – 12.10: Schrijfworkshop 4 "Ik ben genoeg"
14.00 – 16.00: Deze middag maak je in elk geval de opdracht ter voorbereiding op de laatste workshop (1,5 – 2 uur). Als je dat wilt kun je – op je eigen tijd – ook nog de verdiepende opdracht doen (30-40 min.)

Dag 5:
10.00 – 12.10: schrijfworkshop 5 "Er is niet veel nodig"
13.30 – 13.45: gezamenlijk afscheid.

Verder is er in de middagen van dag 2, 3 en 4 tevens gelegenheid tot een persoonlijk gesprek met Hanny Kuijer.

Verblijf:
Je verblijft in een éénpersoonskamer. Linnengoed en handdoeken worden verstrekt. Afhankelijk of je in het klooster of in de Herberg verblijft heb je respectievelijk douches en toiletten op de gang of op je eigen kamer. Je kunt gebruik maken van de kloostertuin.

Het ontbijt (in stilte) is rond 08:30, om 12:30 wordt er een warme maaltijd geserveerd en de avondmaaltijd is steeds om 17:30. We eten gezamenlijk als groep in de refter van het klooster.

Kosten en aanmelden:
Aanmelden gaat via www.kloosterhuissen.nl. Na je aanmelding zal ik even contact met je opnemen om alvast telefonisch kennis te maken en te horen wat je verwachtingen zijn.

Het klooster hanteert drie tarieven, afhankelijk van je inkomen. Mochten deze tarieven een probleem voor jou zijn, neem dan even contact op met het klooster voor overleg.
A. € 569,-
B. € 679,-
C. € 739,-

Dit is inclusief 4 overnachtingen in een éénpersoonskamer, linnengoed, handdoeken, koffie/thee, alle maaltijden en inclusief alle schrijfworkshops.

Deze schrijfretraite kun je ook bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen volgen. Zie de agenda voor alle data in het Dominicanenklooster Huissen en bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen.

Wat heb je nodig?
Neem voor deze schrijfretraite de volgende spullen mee:
– een A4-schrift of voldoende A4-papier voor de schrijfoefeningen
– een paar fijne pennen (meerdere kleuren) en een potlood
– kleurpotloden of stiften
– twee tijdschriften met veel afbeeldingen om uit te scheuren
– plakstift
– schaar
– optioneel: een digitaal fototoestel of de smartphone-camera, mocht je beeld willen vastleggen bij schrijfsels, maar het kan ook eenvoudig zonder.

Informatie?
Wil je informatie over je verblijf, speciale wensen, kosten of aanmelding, dan kun je terecht bij het klooster: www.kloosterhuissen.nl. Mocht je inhoudelijke informatie over het programma willen, dan kun je met Hanny Kuijer contact opnemen per e-mail of per telefoon. Voor nieuwe data, zie ook de agenda.

Wil je eerst zelf kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Koop dan het boek "Heerlijk schrijven" (€15,00) en schrijf aan de hand van de zes hoofdstukken: zie ook bij "Boek" voor meer info.

binnehof klooster Huissen slaapkamer in het klooster tuin rondom het klooster* Schrijfretraite 'Taal van mijn hart' - deel 2: 'Eenvoud' in Vaassen    (terug naar boven)

Vanaf 2023 kun je drie nieuwe reeksen van vijfdaagse schrijfretraites met als titel "Taal van mijn hart" volgen. Deze tweede in deze reeks heeft als thema: 'Eenvoud''. Het volgend jaar zal het thema 'verbinding' zijn. Deze reeks van drie retraites kan ook los van elkaar worden gevolgd. Voor de cursusdata van deze schrijfretraite, zie de agenda voor alle data.

Wat is de schrijfretraite “Taal van mijn hart”?
“Taal van mijn hart” is een vijfdaagse schrijfretraite voor iedereen die wil luisteren naar wat het hart te zeggen heeft. Deze tweede retraite uit een reeks van drie heeft als thema: 'Eenvoud'.

De retraite bestaat uit vijf schrijfworkshops op een wekelijkse ochtend in het EnerVie Schrijfatelier in Vaassen. Tussen de workshops door kun je thuis opdrachten doen die je mee krijgt. Aan de ene kant is dit een verdiepende schrijfopdracht die je, als je dat wilt, per workshop kunt doen. Daarnaast ontvang je een extra opdracht waarbij je je laat leiden door woordeloze inspiratie. Je bepaalt dus zelf hoeveel je tussen de workshops door nog wilt schrijven. Tijdens de workshops laat je je inspireren door liedteksten en is de muziek de toegangspoort naar je innerlijk weten. Ben jij benieuwd of je de taal van jouw hart kunt verstaan als je tijd voor jezelf reserveert? Je hebt geen schrijfervaring nodig, alleen de bereidheid om je hart open te zetten. 

De vijf workshops van "Taal van mijn hart, deel 2: Eenvoud" zijn: 

1. Verstilling
2. In de kern
3. Masker af
4. Ik ben genoeg
5. Er is niet veel nodig. 

De kosten voor deze schrijfretraite in Vaassen zijn € 175 inclusief materialen, extra schrijfopdrachten voor thuis, koffie, thee met lekkers.

Deze schrijfretraite zal in de zomer en in de winter ook in het Dominicanenklooster in Huissen worden aangeboden in de vorm van een vijfdaagse schrijfretraite. Zie de agenda voor alle data in het Dominicanenklooster Huissen en bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.  

Wil je eerst zelf kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Koop dan het boek "Heerlijk schrijven" (€15,00) en maak de oefeingen in de 6 hoofdstukken (zie ook bij "Boek" voor meer info).* Jaarlijkse Schrijf-vakantie-midweek met verschillende workshops        (terug naar boven)

Elk jaar organiseer ik een Schrijf-vakantie-midweek voor vrouwen op een mooie, inspirerende schrijflocatie. Steeds met een nieuw thema en met nieuwe workshops. Kenmerkend voor deze schrijfdagen zijn: prachtige locatie in een inspirerende omgeving, gezelligheid, eigen slaapkamer met een goed bed, vier inspirerende schrijfworkshops, goed eten, genoeg vrije tijd om de omgeving te verkennen of om tijd voor jezelf te nemen en de ontmoeting met elkaar. Iedere vrouw is welkom: of je nu wel of geen schrijfervaring hebt, waar je ook woont, of je nu 28 of 82 jaar oud bent.

In 2024 gaan we met de Schrijf-vakantie-midweek naar Zuid-West Drenthe, waar we in een gezellige, landelijke boerderij verblijven. Het thema voor 2024 is: "De moeite waard".

foto verblijf Wiendsels

Datum:
Datum in 2024: maandag 2 september 17:00 uur t/m donderdag 5 september 15.00 uur.

Accommodatie:
Je verblijft in een gezellige, landelijke boerderij met 9 luxe slaapkamers, allemaal verschillend maar elk met een eigen badkamer met toilet. Beneden bevinden zich drie slaapkamers waarvan er één geschikt is voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Op de bovenverdieping zijn nog 5 slaapkamers. Er is één bijzondere slaapplek voor de liefhebber: het naastgelegen rustige, romantische bakhuisje met beneden een ligbad en toilet en boven een tweepersoonsbed dat je via een vaste laddertrap bereikt. Verder is er een gezellige woonkamer met open haard, bar en pooltafel en fijne zitjes. Rondom kun je ook ontspannen in de ruime tuin met weids uitzicht. Je kunt gratis bij het huis parkeren. Er stopt een bus op 10 minuten loopafstand. De groep bestaat uit maximaal 8 vrouwen.

Programma:
Maandag tussen 17.00 en 17.30 uur kom je aan. Na het avondeten maken we al schrijvend met elkaar kennis tijdens een eerste schrijfworkshop. De overige drie workshops vinden plaats in de ochtenden na het ontbijt. Alle workshops passen binnen het thema van dit jaar. Laat je opnieuw verrassen door de speelse, creatieve manier van schrijven. Het plezier in het schrijven staat voorop, dus ervaring is niet nodig. Na de gezamenlijke lunch heb je vrij. Rondom de locatie is van alles te doen; je kunt stadjes als Meppel en Hoogeveen bezoeken die op een half uurtje fietsafstand liggen. Of je bezoekt de Weerribben en Giethoorn op 25 minuten rijden. Vanuit de boerderij kun je een mooie wandeling maken naar het Sultansmeer, een vismeertje. Lekker thuis blijven, lezend of schrijvend op je kamer, op de bank of in de tuin, kan natuurlijk ook! Elke avond eten we ook gezamenlijk waarna er gelegenheid is voor een drankje en gezellig samen zijn voor wie dat wil. We ronden het programma op donderdagmiddag na de lunch rond 15.00 uur af.

Kosten en aanmelden:
De prijs per persoon is €515,00. Dit is incl. 3 overnachtingen in een eigen slaapkamer met badkamer/toilet, 3x ontbijt en lunch (grotendeels biologisch), 3x avondmaaltijd, onbeperkt koffie/thee, bedlinnen, 1 grote en een kleine handdoek en 4 schrijfworkshops onder begeleiding van Hanny Kuijer.

Ik raad je aan om tijdig een optie te nemen of te reserveren, want deze schrijf-vakantie zit meestal al snel vol!

Verwen jezelf en meld je aan! Als je meer informatie wilt, sta ik je graag te woord! Kijk ook bij de link "ervaringen" om te zien hoe anderen de Schrijf-vakantie-midweek de afgelopen jaren hebben ervaren!

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Training: "Schrijvend begeleiden" ©         (terug naar boven)

Training "Schrijvend begeleiden", voor professionals die het reflectief schrijven als instrument willen inzetten in de begeleiding van individuen of groepen.

Deze driedaagse training is bedoeld voor iedereen die mensen individueel of in groepsverband begeleidt of wil gaan begeleiden en het reflectief schrijven daarbij als instrument wil (leren) inzetten. Je kunt daarbij denken aan (aankomende) schrijfbegeleiders, coaches, loopbaanbegeleiders, maatschappelijk werkers, pastoraal werkers, supervisors, therapeuten, etc. 

Inhoud
Je leert hoe je professioneel het reflectief schrijven kunt toepassen als begeleider en/of cursusleider: wat is je rol en hoe ga je met bepaalde (lastige) situaties om? Je leert hoe en wanneer je bepaalde technieken en oefeningen kunt inzetten. Er is veel ruimte voor reflectie: op je eigen handelen en ook met betrekking tot je cliënt. Je krijgt de gelegenheid om veel te oefenen, zowel in de les (waarbij je ook veel leert van elkaar!) als ook in je eigen werkomgeving. Mocht dat laatste (nog) niet kunnen, wordt er van je verwacht dat je gaat oefenen met proefklanten of -cursisten. Het maakt niet uit of dit individueel is of met een groep. Er is veel gelegenheid tot nabespreken en vragen stellen. Ook doen we relevante schrijfoefeningen in de les, die je in je eigen praktijk kunt gebruiken. Je hebt na afloop van de training een "gereedschapskist" met vele kant-en klare schrijfoefeningen die je - met wat aanpassingen - geschikt kunt maken voor je eigen praktijk/werk. Ook vind je in deze gereedschapskist voor jou als professional interessante artikelen.

Data:
De training duurt drie dagen van 10.15 - 16.45 uur. Voor nieuwe cursus data, zie de agenda.

Waar:
De training wordt gegeven in EnerVie Schrijfatelier te Vaassen (op de grens met Apeldoorn). Gratis parkeren.

Kosten:
De kosten bedragen € 475. Dit is inclusief lunch, koffie/thee met koekjes, cursusmateriaal en een "gereedschapskist" met schrijfoefeningen en artikelen die je in je werk kunt gebruiken.

Voorwaarde:
Voorwaarde voor deelname is wel dat je de basiscursus "Luisteren naar je pen" hebt gevolgd, waarin je de basistechnieken hebt geleerd en ook hebt ervaren wat het reflectief schrijven met jou doet. Dit is een goede en noodzakelijke basis van waaruit je met jouw cliënt/klant/patiënt/medewerker kunt gaan werken. Mocht je nog geen basiscursus hebben gevolgd, dan kan dat bij EnerVie Schrijfatelier. Voor nieuwe cursus data voor deze basiscursus, zie de agenda. Je kunt deze basiscursus ook individueel bij Hanny doen. In overleg worden de data met jou gepland.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Driedaagse cursus: "Ik zal altijd ergens bij je zijn"      (terug naar boven)

EnerVie Schrijfatelier biedt de rouwverwerkings schrijfcursus "Ik zal altijd ergens bij je zijn" aan. Deze driedelige cursus wordt in samenwerking met Hilda Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten in Vaassen gegeven.

Een cursus waarin je vooral schrijvend stil staat bij iemand die je is ontvallen en die je heel dierbaar was. Iemand aan wie je vele herinneringen hebt. Met wie je een deel van je leven gedeeld hebt. Doel is om het goede vast te houden en het leven van deze geliefde te vieren. Dankbaar voor wat er was. En zo zelf ook krachtig verder te kunnen leven zonder je dierbare, maar met alles wat je van hem of haar wilt vasthouden. In deze drie workshops staat jouw dierbare en jullie relatie centraal. Je staat schrijvend stil bij mooie, troostrijke herinneringen en bij wie hij of zij was en nog steeds voor je is. 

De invulling van de workshops is gevarieerd. Hilda Pelgröm zal de workshops openen en afsluiten. Dat kan met een korte wandeling zijn of door het laten horen van een lied of gedicht. Tijdens de rest van de workshop schrijf je aan de hand van eenvoudige, concrete schrijfoefeningen over je dierbare en jouw herinneringen, gecombineerd met creatieve werkvormen zoals collage maken, labyrint lopen en kleuren. Hilda zorgt tussendoor af en toe voor een adempauze. Je maakt al schrijvend op speelse wijze een tastbare herinnering als klein monumentje ter nagedachtenis aan deze unieke persoon.

De stilte, de verbondenheid met anderen die ook een dierbare hebben verloren en de aandacht voor wat er is, zorgen voor een helende, troostende werking. Na afloop van deze korte (schrijf)workshopreeks heb je de mooie persoon, die jouw dierbare voor jou was en is, weer dichterbij gehaald.  

Het kan zijn dat je het afgelopen jaar iemand hebt verloren of al langer geleden. In beide gevallen kun je meedoen aan de cursus. Je hebt geen enkele schrijfervaring nodig. Mocht je twijfelen of het iets voor jou is, neem dan even contact met me op. Er kunnen maximaal vier mensen deelnemen. Aanmelden kan per e-mail of per telefoon.

Data: drie ochtenden van 10:00 - 13:00 uur. Voor nieuwe cursusdata, zie de agenda.

Locatie: EnerVie Schrijfatelier, Waterstraat 17 te Vaassen.

Kosten: € 97,50 (inclusief materialen, koffie/thee, lekkers en krentenbol). Je neemt zelf pen en papier mee.
Als je eerst wilt kennismaken met deze manier van schrijven, kun je het boek "Heerlijk schrijven" kopen en de 6 hoofdstukken lezen en maken (zie ook bij "Boek" voor meer info).


* Cursus "Levensverhalen: over toen en daar ......" (deel 1 en 2)            (terug naar boven)

Tijdens deze inspirerende cursus leer je de verhalen die je wilt verwoorden op een aantrekkelijke manier over te brengen op papier, zó dat ze iets van jou en wie jij bent, laten zien. Mooi om door te geven aan de mensen na jou, maar zeker ook om zelf nieuwe perspectieven van je eigen verhaal te ontdekken. Je leert diverse schrijftechnieken waarmee je jouw verhaal op speelse en originele wijze kunt vormgeven.

Er zijn twee cursussen: deel 1 en het vervolg daarop in deel 2. Je kunt ook meteen deel 2 volgen als je deel 1 nog niet gedaan hebt. Beide cursussen bestaan uit 6 lessen van 2,5 uur: van 10.00 - 12.30 uur.
De eerst volgende cursus start op 29 september t/m 3 november 2022 op 6 donderdagochtenden van 10.00 - 12.30 uur.

Voor nieuwe cursusdata, zie de agenda.

Kosten: € 175,00 per cursus (inclusief materialen, koffie/thee, lekkers). Je neemt zelf pen en papier mee.
Wil je liever eerst kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Koop dan het boek "Heerlijk schrijven", lees de 6 hoofstukken en maak daarin de oefeningen (zie ook bij "Boek" voor meer info).

Wanneer je persoonlijk op de hoogte wilt blijven van cursussen rondom levensverhalen schrijven, meldt je dan aan voor de mailinglijst. Dan ontvang je een berichtje in je mailbox wanneer er iets op het gebied van levensverhalen schrijven wordt georganiseerd door EnerVie Schrijfatelier.

Deel 2 nu ook in het klooster:
Deel 2 van deze schrijfretraite kun je nu ook in het Dominicanenklooster in Huissen volgen vanaf maandag 20 maart t/m 24 maart 2023. Aanmelden kan bij het klooster via www.kloosterhuissen.nl. De kosten zijn afhankelijk van het inkomen:
    * Tarief A (€ 519,-) geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand.
    * Tarief B (€ 629,-) is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand.
    * Tarief C (€ 679,-)  is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren.
Je krijgt een éénpersoonskamer en het is inclusief alle maaltijden, koffie/thee en drankjes en natuurlijk alle workshops.

Op de eerste dag kun je inchecken vanaf 13.30 uur. We starten het programma om 14.00 uur. Het programma in het klooster is als volgt.

Dag 1:
13.30 uur: inchecken
14.00 - 16.00: Schrijfworkshop 1 - Karakterschetsen

Dag 2:
10.00 - 12.00: Schrijfworkshop 2 - Contrasten maken krachtig
14.00 - 16.00: Schrijfworkshop 3 - Vorm vullen

Dag 3:
10.00 - 12.00: Schrijfworkshop 4 - Beelden spreken boekdelen
In de middag zelf verder schrijven of lekker mijmeren en gelegenheid tot een persoonlijk gesprek met Hanny Kuijer.

Dag 4:
10.00 - 12.00: Schrijfworkshop 5 - Vragen zonder antwoorden
In de middag zelf verder schrijven of lekker mijmeren. 

Dag 5:
10.00 - 12.00: Schrijfworkshop 6 - Speelse structuren
13.30 - 14.00: gezamenlijk afscheid
14:00 uur: vertrek naar huis

Meer weten? Neem dan contact op met Hanny Kuijer per e-mail of per telefoon.


* Schrijfcursus "Het Schrijfdieet"               (terug naar boven)

Bij EnerVie Schrijfatelier in Vaassen kun je de schrijfcursus "Het Schrijfdieet" volgen. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die kampt met overgewicht en letterlijk en figuurlijk lichter wil leven. In deze schrijfcursus (die geen dieet voorschrijft!) schrijf je over je wensen, je struikelblokken en word je je bewust van je leefstijl. Ook ontdek je al schrijvende hoe je gewoonten kunt doorbreken en leer je luisteren naar je lichaam. We schrijven ook over emotie-eten en de schoonheid van imperfectie. Al schrijvend wil ik je je eigen kracht en schoonheid laten ervaren, waardoor je je lichter gaat voelen, los van of je al dan niet gewicht verliest.

Tussen het schrijven door deel ik ook mijn eigen opvattingen over gezond leven, zonder die te willen opdringen. Ik heb zelf ook te maken gehad met overgewicht en heb dit Schrijfdieet ontwikkeld omdat ik ervan baalde dat het steeds maar niet lukte om af te vallen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om patronen te doorbreken. Het schrijven heeft mij in elk geval heel erg geholpen en daarom wil ik het nu ook anderen laten ervaren. Ik hoop dat jij er net zo veel aan hebt als ik!

Het schrijfdieet bestaat uit 6 lessen van 2,5 uur en een terugkomochtend met minimaal 2 en maximaal 4 deelnemers. Tussen de wekelijkse lessen door maak je de thuisopdrachten die je meekrijgt. Vier weken na afloop van de zes lessen is er een terugkomochtend om al schrijvend ervaringen te delen en elkaar te inspireren. Vanaf twee aanmeldingen gaat de cursus door. De geplande data vind je in de agenda.

Kosten: €350 voor zeven bijeenkomsten, inclusief materialen, koffie thee en verantwoord lekkers.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Tweedaagse workshop Carpe(n) Diem          (terug naar boven)
Een keer per jaar geef ik een tweedelige workshop om al schrijvend rust en mildheid te ervaren. Je kijkt met een onbevangen pen naar jezelf en je omgeving. Omdat je elke dag wel iets moois kunt vinden dat geplukt wil worden! De workshop van twee dagdelen wordt in Vaassen gegeven en kost € 55 incl. schrijfoefeningen voor thuis en koffie/thee met lekkers.

Voor data zie de agenda. Er zit een week tussen de twee dagdelen. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.

              logo workshop Carpe(n) Diem


* Workshop "Schrijven vanuit de Bron" ©        (terug naar boven)

De Bijbel biedt een rijkdom aan wijsheid die te mooi is om te laten liggen. Ik heb ontdekt hoe waardevol het schrijven over bijbelteksten is. Het schrijven haalt deze eeuwenoude woorden dichterbij en maakt ze actueel. Het zet mij telkens weer op een verfrissende manier aan het denken over hoe ik in het leven sta en wil staan.

Het hele jaar door bied ik diverse reeksen en losse workshops aan onder de noemer "Schrijven vanuit de Bron". Per keer zal er een thema of bijbelverhaal centraal staan. Deze workshops helpen je om Gods woorden op een creatieve manier tot je te laten doordringen. Het kan je relatie met God verdiepen en je stimuleren om (extra) stille tijd te houden. Ervaar al schrijvend dat de Bijbel je hart raakt. Door te schrijven kun je vaak gemakkelijker met je aandacht bij de tekst blijven en hem meer laten binnenkomen. Je schrijft aan de hand van korte schrijfoefeningen. Wat hebben deze woorden jou nu te zeggen? Waar denk je aan? Wat kun je ermee? In de workshops wordt geschreven met behulp van de schrijftechnieken die in het creatief dagboekschrijven worden gebruikt en die je bij EnerVie Schrijfatelier gewend bent. Teksten die geschreven zijn, worden gedeeld (als je dat wilt). Er wordt geen feedback of bijbelstudie gegeven.

foto van een Bijbel en een pen

Er zullen steeds verschillende thema's zijn, zoals bijvoorbeeld de workshop "Onze Vader" (twee ochtenden) of de workshop "Dankbaarheid". Soms wordt er ook een reeks van meerdere workshops aangeboden met een thema. Zo is er een vierdelige reeks "de kracht van Gods woord", waarin je aan de hand van proclamatiekaarten schrijft over bijbelteksten. Ook maak je een eigen proclamatiekaart. Voor alle thema's en data, zie de agenda.

Voor wie:
Voor christenen die het fijn vinden om te schrijven en op een creatieve manier tijd met God willen doorbrengen en al schrijvend hun relatie met Hem willen verdiepen. Ook voor christenen die een stimulans voor of aanvulling op hun stille tijd zoeken.

Wanneer:
In de agenda kun je zien welke er tot nu toe al gepland zijn. Wanneer je tijdig op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe data en thema's, kun je je op de mailinglijst voor "Schrijven vanuit de Bron" laten plaatsen. Je ontvangt dan de data en onderwerpen op de mail, zodra ze bij mij bekend zijn.

Kosten:
Circa €15 per keer. Wanneer de cursuskosten voor jou een probleem zijn om deel te nemen, neem dan vooral even contact met me op.

Wil je vooraf graag meer weten of je aanmelden, neem dan contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon (ook om je aan te melden).


* Workshop "Ontmoetingen in het labyrint"             (terug naar boven)

Deze workshop is voor iedereen die van schrijven houdt en de blik naar binnen wil richten. Voor mensen die willen verstillen, vertragen en willen luisteren naar hun hart. Voor mensen die verbinding zoeken: met zichzelf en de wereld om zich heen. Voor wie eens wil ervaren hoe het is om een labyrint te lopen. De combinatie van labyrint lopen en schrijven brengt rust en inzicht. Het brengt je in verbinding met je hart, met je diepste weten, met de wereld om je heen. Het combineert buiten en binnen. Letterlijk en figuurlijk.

Tijdens deze workshop loop je drie keer door het labyrint dat in het gras is gemaakt en schrijft steeds tussendoor – in het Schrijfatelier – over je ervaringen. De teksten worden met elkaar gedeeld (als je dat wilt).

Een labyrint is geen doolhof. Je kunt er niet verdwalen: er is maar één weg naar het centrum. Je hoeft dus niet op de weg te letten. Het nodigt juist uit om alle aandacht naar binnen te richten. Het lopen van het labyrint gebeurt in het weiland achter het EnerVie Schrijfatelier. Het schrijven gebeurt binnen in het Schrijfatelier, zodat de workshop ook bij regen kan doorgaan.

Deze workshop van drie uur wordt één keer per jaar gegeven. Voor data zie de agenda. Er kunnen maximaal 4 mensen deelnemen per workshop. Wanneer je deze workshop als groep wilt doen, kunnen we in overleg een datum afspreken.

Deze workshop van drie uur kost € 30 per persoon, inclusief koffie/thee en een krentenbol. Je neemt zelf pen en papier mee.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Workshop "Herinneringswaaier maken"           (terug naar boven)

Wat is dat: een herinneringswaaier? Het is eigenlijk een soort foto-album in waaiervorm, waarbij de focus ligt bij het schrijven van teksten die de herinnering levendig maken en houden. Dit doe je aan de hand van korte, concrete schrijfoefeningen. Dus haal minimaal zes foto's uit de la of die oude schoenendoos en ontdek wat deze foto's voor schatten in zich herbergen!

Je krijgt per foto een korte schrijfopdracht. Op deze manier kun je het creatief dagboekschrijven ontdekken of verder toepassen. Je zult zien dat de herinneringen levendig worden en in een nieuw daglicht komen te staan. Het vereist geen ervaring of talent.
Vanuit deze teksten ontstaat uiteindelijk een korte tekst, gedicht of woord dat met de foto samen wordt gelamineerd. Deze 6 foto's worden samengevoegd in een soort waaier, die thuis altijd kan worden uitgebreid met nieuwe foto's en teksten. De foto's mogen verschillend van formaat zijn, maar niet groter dan A5-formaat.

  foto zicht op zee op Ameland

Ik hoop dat je door deze gezellige workshop ontdekt hoe leuk schrijven kan zijn! Zeker als je dit samen met anderen doet. Je kunt je met twee of vier personen deelnemen, bijvoorbeeld met een vriendin, familielid of collega. Je kunt deze workshop ook cadeau doen: een mooie cadeaubon in een feestelijke envelop kan naar jou toegestuurd worden of naar degene aan wie je hem wilt schenken. Er kunnen maximaal vier deelnemers per workshop deelnemen.

Het is een creatieve workshop die drie uur duurt, waar je onder het genot van koffie, thee en wat lekkers kunt schrijven en genieten. Genieten van de sfeer en van de mooie herinneringen die worden herbeleeft.

Mogelijke thema's van de waaier:
* terugblikken op het vorig jaar
* je huwelijk (bijvoorbeeld als jubileum-kado)
* een vriendschap (leuk als vriendinnen-uitje)
* een vakantie
* je eigen leven of een periode daaruit
* jubileum of afscheid van werk
* een pelgrimstocht.

Data:
Deze workshop wordt op afspraak gepland van 10.30 tot 13.30 óf van 13.30 tot 16.30. Je moet dan wel minimaal met zijn tweetjes zijn.

Kosten:
30 euro per persoon, inclusief waaiermateriaal, koffie, thee en wat lekkers.
Neem minimaal 6 foto's mee (of kopieën als je de originelen niet wilt of kunt gebruiken). Neem ook een pen mee en een schrift om de teksten in te schrijven.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


* Kennis maken met creatief dagboekschrijven       (terug naar boven)

Wil je graag kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Maar ben je niet in de gelegenheid om naar het Schrijfcafé te komen om aan het dagboekschrijven te proeven? Je kunt dan het boek "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" kopen en daarin hoofdstuk 1 t/m 6 lezen en maken (zie ook bij "Boek" voor meer info).

Ik heb dit boek geschreven als korte kennismaking met het dagboekschrijven. Dit boek is zeer geschikt als je niet meteen de volledige basiscursus creatief dagboekschrijven wilt of kunt volgen; maar ook voor die mensen die niet graag in een groep willen schrijven. En voor mensen die zeker willen weten of het bij ze past, voordat ze zich aanmelden voor een meerdaagse cursus, vakantie of schrijfretraite.

Als je het boek hebt afgerond, heb je een basis aan technieken waarmee je kunt gaan oefenen in je eigen dagboek. In dit boek krijg je in zes korte hoofdstukken een eerste indruk van een aantal basistechnieken van het creatief dagboekschrijven: een intuïtieve manier van schrijven, met speelse vormen én structuur, waardoor je nieuwe deuren leert openen naar je eigen verhaal. 

En krijg je de smaak te pakken, dan kun je daarna de uitgebreide basiscursus “Luisteren naar je pen in 6 dagdelen volgen, waarin nog veel meer technieken en inspiratiebronnen worden geoefend. Je ontmoet dan anderen die ook van dagboekschrijven houden met wie je je teksten kunt delen, als je dit wilt. En natuurlijk kun je na het boek ook kiezen voor een van de vele andere workshops of cursussen die ik aanbied.

Je leest hier meer over de inhoud en opzet van dit boek. Het is online te bestellen op: www.bol.com en ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel. Zie verder ook de schrijfworkshop "Heerlijk samen schrijven" die bij dit boek hoort.

cover boek: Herlijk Schrijven van Hanny Kuijer

Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken
Paperback | 80 Pagina's | EnerVie Uitgeverij | 2017 | ISBN 978-90-827876-0-3 | € 15,00


* Kadobon van EnerVie!        (terug naar boven)

Wil je iemand laten kennismaken met het creatief dagboekschrijven? Geef dan een kadobon voor bijvoorbeeld het Schrijfcafé of een workshop herinneringswaaier maken. De kadobonnen zijn er vanaf € 14,50. Ik kan de bon naar de gever óf de ontvanger opsturen in een feestelijke envelop, je betaalt alleen de extra portokosten. De bon is onbeperkt geldig. Een mooi kado om te geven en om te krijgen! Voor meer informatie zie ook bij Actueel.

En Je kunt natuurlijk ook het boek "Heerlijk schrijven - Schrijvend jezelf ontdekken" kado doen. Het is online te bestellen op: www.bol.com en ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel. Je leest hier meer over de inhoud en opzet van dit boek.


* Aanmelden?

Als je belangstelling hebt voor een cursus of een workshop, dan kun je je per e-mail of per telefoon aanmelden. Voor het schrijfcafé hoef je je niet vooraf aan te melden (mag wel). Voor vragen kun je mij ook bellen.

Hier vind je de EnerVie agenda met alle geplande activiteiten.


>* Cursus creatief dagboekschrijven: "Innerlijk pelgrimeren" ©         (terug naar boven)

Let op: deze cursus wordt voorlopig niet meer gegeven. Voor een alternatief, kijk hierboven bij de nieuwe cursus: "Papieren Pleisterplaats, de woestijnreis in zes workshops".

EnerVie Schrijfatelier biedt de cursus “Innerlijk pelgrimeren” aan, die mooi aansluit op de basiscursus "Luisteren naar je pen". In deze creatieve schrijfcursus ga je – alleen en samen met anderen – op reis naar je hart. Deze pelgrimstocht leg je niet te voet of met de fiets af, maar met je pen!

Bij een pelgrimstocht gaat het er niet om een heiligdom van steen te bereiken, maar om stap voor stap terug te gaan naar je eigen hart om rust en wijsheid te vinden. Ooit was die verbinding met ons hart heel natuurlijk en vanzelfsprekend. In onze huidige wereld is het veel moeilijker stil te staan bij wat ons raakt, welke gevoelens we hebben en welke dromen en ingevingen we ontvangen. We zijn steeds meer gaan luisteren naar wat de buitenwereld ons aanreikt. We hebben gaandeweg de kunst van het luisteren naar de stem van ons hart verleerd.

Als innerlijke pelgrim leer je je open te stellen voor de taal van je hart, te luisteren naar de zachte fluisteringen en je te laven aan de bron van rust, kracht en wijsheid die in je is. En zo kom je thuis bij jezelf.

  foto: pelgrimstassen gepakt (de pelgrimstassen gepakt ...)

Onderweg is er aandacht voor verschillende thema's, die per jaar verschillen. Per thema krijg je verrassende schrijfoefeningen aangereikt! Per route schrijf je bovendien 25 kilometer, dus na vier routes heb je 100 kilometer geschreven! Overigens kunnen de vier verschillende routes afzonderlijk of in willekeurige volgorde gevolgd worden.

De thema's en bijbehorende onderwerpen van alle vier de routes zijn als volgt. 
In route 1 "op reis" zijn de onderwerpen: voorbereiden, vertrek, vertragen, ontmoeten, verdwalen en thuiskomen.
In route 2 "mijn hart als gids" schrijf je aan de hand van de thema's: zoeken en vinden, vrijheid en zorgeloosheid, geven en ontvangen, stilte en eenvoud, spiritualiteit en wijsheid, deuren openen en sluiten.
In route 3 "de natuur als reisgenoot" zijn de onderwerpen: het landschap beleven, door weer en wind, leven als een boom, dieren als reisgenoot, het ritme van de natuur en sporen en paden.
In route 4 "symboliek en tekens" neem je als thema's: Jezelf op het spoor komen, innerlijke beelden, op weg met schoen, staf en schelp, kerken en kruispunten, stenen boodschappers en volg de tekens.
In de agenda zie je welke route er dit jaar aan de beurt is.

Locatie:
Deze cursus bij het Schrijfatelier in Vaassen bestaat uit 6 dagdelen van 2,5 uur. LET OP: deze cursus wordt in het najaar van 2019 voor het laatst gegeven (zie de agenda voor data).

Kosten:
De kosten voor de cursus in Vaassen zijn € 175 pp, inclusief koffie/thee en exclusief het boek "Innerlijk pelgrimeren" geschreven door C. de Vries. Dit boek wordt tijdens deze cursus gebruikt en kan via EnerVie Schrijfatelier worden besteld (€ 19,50).

Voor nieuwe cursus data, zie de agenda. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Hanny Kuijer: per e-mail of per telefoon.


 


banner Enervie


Actueel  Agenda  Aanbod  Boek  Ervaringen  Nieuwsbrief  Hanny  Leestafel  Links  Contact


 

Klik hier om terug te keren naar de openingspagina

Klik hier om de privacyverklaring van EnerVie te lezen

© 2017-2024 EnerVie Schrijfatelier

 

 

 

 

 

workshop cursus basiscursus persoonlijke groei Hanny Kuijer Kuyer Kuier Kuiper biografie schrijven schrijfcafé schrijfworkshop schrijfactiviteiten luisteren naar je pen deel 2 dagboekschrijven creatief schrijven reflectief schrijven creatief dagboekschrijven innerlijk pelgrimeren pelgrimage schrijvend op weg naar je hart herinneringswaaier maken herinneringen elfje rondeel haiku open zin woordgedicht spiegelelfje kettingelfje spiegelschrift dagboek dagboek als spiegel EnerVie schrijfatelier Shodo Christine de Vries sprinten brief dialoog monoloog vriendinnenuitje Klein Berlijn Stadscafé Apeldoorn Vaassen Epe levensverhaal cadeaubon kadobon vrouw jubileum uitje hobby rust reflectie bezinning jezelf ontdekken ontdekkingsreis Santiago de Compostela pelgrimsreis pelgrim labyrint lopen vingerlabyrint Waterstraat schrijftechnieken introductieworkshop boek Heerlijk Schrijven Schrijvend jezelf ontdekken EnerVie Uitgeverij ISBN 978-90-827876-0-3 9789082787603 Schrijfvakantie midweek vakantie schrijfretraite rouw rouwverwerking Hilda Pelgröm Pelgrom Uitvaarten illustratie Hilde Reurink illustrator tekening levensverhaal levensverhalen levensfragmenten schrijven schrijfcoach professional Schrijvend Begeleiden Begeleidend schrijven schrijfbegeleider begeleider terapie therapie helend therapeutisch burnout burn-out werkboek psycholoog kanker Schrijven vanuit de Bron Bijbel bijbel christelijk God Jezus Christus Heilige Geest Cobie Coby Kremer Wilma Poolen Polen Het schrijfhandboek handboek Saskia de Bruin Bruyn Wendy Smit Smid